U Sloveniji kraće vrijeme za odgovor na azil nego li u Njemačkoj

Postupci za rješavanje zahtjeva za azil u Sloveniji kraći su nego u većini europskih država koje su lani i ove godine primale izbjeglice, tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, negirajući tako tvrdnje migranata iz ljubljanskog azilnog doma u četvrti Vič.

Oni su u ponedjeljak demonstrirali, tvrdeći da većinom čekaju više od godinu dana na odgovor za dobivanje međunarodne zaštite i da žive u “neljudskim uvjetima”. Tridesetak izbjeglica iz Sirije i Afganistana u ponedjeljak je prosvjedujući tražilo sastanak s ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gjerkeš Žnidar, ali ih je ona odbila primiti, rekavši da su njihovi protesti neopravdani i da tvrde nešto što ne stoji.

Kroz Sloveniju je lani i ove godine tijekom migrantske krize prošlo skoro pola milijuna izbjeglica, većinom na putu prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama, ali ih je u Sloveniji azil zatražilo samo nekoliko stotina, od kojih je po podacima ministarstva unutarnjih poslova 60 posto napustilo zemlju prije okončanja postupka. Slovenski premijer Miro Cerar tražitelje azile zamolio je za razumijevanje, te strpljenje dok čekaju odgovor.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova u utorak je objavilo podatke na temelju kojih tvrdi da su postupci za azilante u Sloveniji mnogo kraći nego u drugim europskim zemljama koje se njima bave, te da je prosječni rok čekanja odgovora 99 dana.

Još kraći su, kako tvrde, postupci za više desetaka azilanata premještenih u Sloveniju iz izbjegličkih “hot spotova” u Grčkoj i Italiji, pa takvi koji su došli u okviru relokacijskog programa imaju prioritet te na odgovor vlasti o dobivanju azila čekaju dva mjeseca.
Po podacima policije, u Sloveniji se azil odobri svakom šestom migrantu koji ga zatraži.

Prema službenim podacima vlade, Slovenija je zbog izbjegličke krize u godinu dana imala trošak od 46 milijuna eura, a iz europskih je fondova za tu namjenu dobila do sada 9,4 milijuna eura.

0 comments