Home Geopolitika U Slavonskom Brodu prosvjed protiv izbjegličkog centra, Predsjednica i Pahor o suradnji

U Slavonskom Brodu prosvjed protiv izbjegličkog centra, Predsjednica i Pahor o suradnji

by Agencije

Protiv otvaranja privremenoga zimskog tranzitnog kampa za izbjeglice, na glavnom trgu u Slavonskome Brodu u četvrtak popodne prosvjedovalo je stotinjak Brođana koji gradskim vlastima i vladi zamjeraju što nije bilo javne rasprave u vezi s odlukom o lokaciji kampa. Mi se tih ljudi ne bojimo, no odluka je trebala biti donesena nakon javne rasprave, trebalo je pitati građane, rekla je okupljenima inicijatorica prosvjeda Božena Rorzercer.

Jedan od organizatora okupnjanja Hrvoje Macan je rekao da je kamp u neposrednoj blizini grada. “Prosvjedujem jer je ovaj grad trebao biti predstavljen kao studentski grad, a izgleda da će biti hotspot”, rekao je Macan. “Da ne ispadne da smo mi protiv ljudi, žena, djece koji bježe od rata, mi jako dobro znamo kako je to. Nismo protiv takvih. Mi smo jednostavno protiv da se nelegalno gradi kamp u napaćenom gradu”, poručio je Zdravo Sajfert.

Kad je riječ o strankama, prosvjednike je poduprla samo manja skupina HDSSB-a koju je vodio Boro Grubišić, koji je rekao da se otvaranjem kampa “narušava imidž industrijske zone” jer će teško biti privući investitore. Nakon četrdesetak minuta okupljeni su se počeli razilaziti. Ostalo ih je pedesetak koji su skup nastavili pjevajući domoljubne pjesme.

Radovi na izbjegličkom kampu unutar Ininog skladišta u Slavonskom Bordu privode se kraju. Skladišni prostor koji nije iskorišten Vlada je odlučila privremeno staviti u funkciju da u zimskim mjesecima posluži kao tranzitni centar za migrante.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u četvrtak telefonom sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom o migrantskoj krizi s kojom su suočene Hrvatska i Slovenija, a u razgovoru je naglašena potreba bolje suradnje u duhu dobrosusjedstva kako bi se zajednički lakše odgovorilo na izazove migrantske krize, doznaje Hina iz predsjedničina ureda. Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Pahor zaključili su kako opseg i ozbiljnost migrantske krize zahtijevaju sveobuhvatni pristup rješavanju problema i zajedničku dugoročnu politiku Europske unije, rekao je Hini izvor iz ureda predsjednice.

Pahor je u ranije u četvrtak bio u Bruxellesu i sastao se sa predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom.

Pahor je u Bruxelles otputovao kako bi europske sugovornike obavijestio o ozbiljnosti migracijske krize u Sloveniji gdje se, po procjeni slovenskih vlasti, zadnjih dana stvara usko grlo u migrantskom valu iz Turske i Grčke balkanskom rutom. Ljubljana tvrdi da Hrvatska u Sloveniju propušta mnogo više migranata nego što ih Slovenija može primiti, dok Austrija, kako tvrdi, ne prima izbjeglice potrebnim tempom.

Related Posts