U Skupštinu stručnjaka izabrani umjerenjaci

Iranski umjereni predsjednik Hasan Rohani i njegov ključni saveznik i bivši predsjednik Ali Akbar Hašemi Rafsandžani izabrani su u Teheranu u Skupštinu stručnjaka, koja imenuje vrhovnog vođu, pokazali su konačni rezultati koje su u subotu navečer objavili iranski mediji.

Od 88 mjesta u Skupštini stručnjaka, 16 je rezervirano za zastupnike iz Teherana. To je najvažnija vjerska institucija u Iranu, koja se ne bavi dnevnom politikom, ali izbor Rohanija i Rafsandžanija će, po mišljenju analitičara, uvelike smanjiti utjecaj ultrakonzervativnog svećenstva u tom tijelu.

Po ministarstvu unutarnjih poslova, od 8,5 milijuna birača pokrajine Teheran, njih 3,9 milijuna sudjelovalo je u glasovanju za Skupštinu stručnjaka, koje se održava zajedno s parlamentarnim izborima, što je odaziv od oko 45 posto. U samom Teheranu je sudjelovanje iznosilo 42 posto.

Reformski kandidati premoćno vode u Teheranu i na iranskim parlamentarnim izborima, po djelomičnim rezultatima objavljenim u subotu navečer na temelju 44 posto prebrojanih glasačkih listića.

Ukupno 1,3 milijuna od 2,9 milijuna birača koji su u petak glasovali u gradu Teheranu izjasnili su se u korist koalicije reformatora i umjerenih koja bi mogla odnijeti 29 od 30 mjesta u glavnom gradu.

Listu reformatora i umjerenih u Teheranu predvodi Muhamed Reza Aref, bivši kandidat reformista na predsjedničkim izborima 2013., kad se povukao u korist umjerenog kandidata Hasana Rohanija, čime je ovaj bio izabran već u prvom krugu. Aref je na čelu kandidata u Teheranu, slijedi umjereni konzervativac Ali Motahari, saveznik reformatora.

Ovaj rezultat u iranskom glavnom gradu u suprotnosti je s ostalim djelomičnim rezultatima objavljenim u drugim područjima Irana, prema kojima se u subotu navečer ne vidi jasna sklonost birača spram reformatora, saveznika s umjerenima, i konzervativaca. U cijeloj zemlji oko 60 posto birača glasovalo je na tim dvostrukim izborima.

You may also like