U Skopju otvoren regionalni centar za borbu protiv računalnog teroriz,a

Skopje – Novi regionalni institut za borbu protiv računalnog terorizma koji će biti smješten u Skoplju predstavlja najnoviji odgovor Balkana na rastuću prijetnju koju predstavlja radikalni islam.

S radikalnim organizacijama kao što je Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koje sve više novače pripadnike i promiču svoju ideologiju preko interneta, države u regiji prepoznale su potrebu proučavanja i zaustavljanja tog trenda. Centar za računalnu sigurnost i digitalnu forenziku trebao bi uskoro biti otvoren. Stručnjaci za sigurnost i terorizam te pripadnici policijskih i obavještajnih službi koristit će regionalni centar u Skoplju za povećanje razine znanja i obrazovanja u pogledu borbe protiv terorizma. Polaznici iz cijele regije imat će prigodu nastaviti svoje školovanje na području računalne sigurnosti i digitalne forenzike.

Metodi Hadži Janev, voditelj centra i profesor na Vojnoj akademiji u Skoplju, rekao je za SETimes kako je regiji potrebna jedna takva institucija.   “Centar će imati dvije glavne dimenzije, a to su povećanje osviještenosti i izgradnja kapaciteta”, rekao je Hadži Janev. “Ideja je da centar ima regionalnu osnovu, a djelovat će u okviru Vojne akademije u Skoplju. Predviđeno je održavanje tečajeva, obuke i seminara. Institut će provoditi programe naprednih studija računalne sigurnosti i digitalne forenzike, a tamo će moći studirati polaznici iz cijele regije. Polaznici iz Crne Gore, Bosne i Srbije već su iskazali svoje zanimanje.” Diplome instituta priznavat će države članice NATO-a. Dosad se jedini centar za borbu protiv računalnog terorizma nalazio u Tallinnu u Estoniji. Borba protiv računalnog terorizma je važan prioritet za NATO koji je toj temi pridao posebnu pozornost na svojem samitu održanom 2012. godine u Chicagu, gdje je posvećenost računalnoj obrani spomenuta u završnoj deklaraciji.

Zagrebački Regionalni centar za pomoć u verifikaciji i implementaciji kontrole naoružanja (RACVIAC) namjerava ponuditi potporu novom institutu u Skoplju. “Dat ćemo svoju punu podršku centru koji će se baviti računalnom sigurnošću, a imat ćemo i druge partnere”, rekao je direktor RACVIAC-a Branimir Mandić. “Naša zadaća je povezati sve važne čimbenike u regiji kada je riječ o računalnoj sigurnosti. Za ostvarenje uspjeha u borbi protiv računalnog terorizma, smatramo da smo uspjeli uspostaviti mrežu ljudi koji su relevantni za taj problem u pojedinim državama, ali i definirati što bi se trebalo učiniti u budućnosti.”

Vojna akademija u Skoplju potpisala je memorandum o suradnji na području računalne sigurnosti s Institutom za međunarodne studije iz Montereya u Kaliforniji. Ta će suradnja olakšati razmjenu profesora, a organizirat će se i tečajevi i radionice povezane s tim pitanjem. Hadži Janev kaže da korištenje interneta od strane terorista predstavlja ozbiljnu prijetnju i da je tijekom svojih istraživanja otkrio četiri internetska portala u jugoistočnoj Europi koja promiču radikalizam i terorizam. “To su portali koji razmjenjuju poruke koje dovode do mobilizacije radikalnih struktura”, rekao je. “Postoje otvoreni forumi na Facebooku gdje se raspravlja o načinima obuke te provedbi inicijative za identificiranje novih mladih osoba iz regije koje bi mogle prihvatiti te ideje. Postoje nadležna tijela koja se bave tim slučajevima, no potrebno je osmisliti odgovarajuću strategiju koja će na drugačiji način pristupati takvim prijetnjama.”

Stručnjaci upozoravaju kako je potrebna bolja međunarodna suradnja za unaprjeđivanje borbe regije protiv ekstremista i njihovih napora da koriste internet za privlačenje novih pripadnika. “Svijet će se zajednički boriti protiv zloporabe interneta od strane terorista, istražujući tehnike za otkrivanje i praćenje portala i foruma koje koriste džihadisti. Međutim, važno je identificirati načine za suočavanje i zajedničko reagiranje na te izazove. Potrebno je nadvladati slabosti u međunarodnoj suradnji”, rekao je Stewart MacDonald, profesor na Sveučilištu Swansea u Velikoj Britaniji.

Diana Gupta, profesorica komunikologije na Sveučilištu u Mostaru u Bosni i Hercegovini te predsjednica Atlantskog vijeća BiH, rekla je kako u regiji postoji mlada generacija koja je neprestano aktivna na internetu i društvenim mrežama gdje su aktivne i terorističke organizacije. Dio mladih je znatiželjan potražiti informacije o temama za koje znaju da su zabranjene, rekla je Gupta. “Prošle je godine jedan student došao na predavanje i upitao drugog studenta kako se na arapskom kaže: ‘Ja sam terorist.’ Zatim sam ga upitala zašto ga to zanima, a on mi je odgovorio kako je sada moderno u svijetu biti terorist. Stoga, kada se nešto čini novim, mladi ne provjeravaju o čemu je riječ, već samo žele postati dio te priče. Zato moramo pokazati ljudima da je terorizam nešto što dovodi do uništenja svijeta te na koji način mogu prepoznati radikalne skupine i takve internetske stranice”, rekla je Gupta za SETimes.

You may also like