U SAD-u sve veći broj nepravedno osuđenih

U SAD je u 2015. otkriven rekordan broj nepravedno osuđenih zahvaljujući radu okružnih državnih odvjetništava u gradovima poput Houstona, Dallasa i u Brooklynu u New Yorku koji su formirali posebne jedinice koje pregledavaju stare slučajeve u kojima je možda pravosudni sustav pogriješio, prema izvješću objavljenom u srijedu.

U 2015. u 149 slučajeva utvrđeno je da se radilo o nepravedno osuđenim osobama a prosječno su odsjedile više od 14 godina u zatvorima, navodi se u izvješću Nacionalnog registra nepravedno osuđenih. Time je srušen stariji rekord iz 2014. kada je za 139 osoba utvrđeno da su nepravedno osuđene. Pitanje nepravedno osuđenih postalo je aktualno nakon popularne dokumentarne serije “Making a Murderer (Stvoriti ubojicu)” koja sugerira da su vlasti podmetnule dokaze protiv dvojice muškaraca iz Wisconsina osuđenih za ubojstva. Optužbe su lokalna pravosudna tijela odbacila. “Raste svijest da se radi o stalnom problemu, a ne o nečemu što se dogodi tek ponekad i nepredvidivo je”, kazao je Samuel Gross, profesor prava na sveučilištu Michigan i urednik registra. “No napredak koji je dosad postignut tek je kap u moru”.

Među osobama za koje je utvrđeno da su nepravedno osuđene 58 je osuđeno za ubojstva od kojih je pet osuđeno na smrt. U slučaju tri četvrtine nepravedno osuđenih osoba utvrđeno je da je osuđujuća presuda posljedica povreda službene dužnosti. U mnogo slučajeva nepravedno osuđenih zbog posjedovanja droga osobe utvrđeno je da su osumnjičenici lažno priznavali kazneno djelo posjedovanja droge kako bi izbjegli suđenje i moguće puno dulje kazne zatvora. Teksas vodi na popisu američkih saveznih država po broju nepravedno osuđenih i u 2015. ih je bilo 54. Ta savezna država vodi i po reformama pravosuđa te broju ureda koji proučavaju stare presude u potrazi za nepravedno osuđenim osobama.