U SAD-u raste opasnost od domaćeg terorizma

Upozorenje obavještajnih službi

Američke obavještajne agencije priopćile su u srijedu da rasno motivirani ekstremisti i desničarske ekstremističke skupine predstavljaju najsmrtonosnije terorističke prijetnje u zemlji te su upozorile da bi one ove godine mogle jačati.

Procjena koju je objavio Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe kaže da rasno motivirani ekstremisti najvjerojatnije stoje iza napada na civile, dok su pripadnici desničarskih skupina obično usmjereni na policijsko i vladino osoblje te zgrade.

Agencije koje su dale svoj doprinos izvješću, uključujući FBI, Odjel za nacionalnu sigurnost i Nacionalni centar za protuterorizam, rekle su da domaći ekstremisti koji promiču bijelu rasnu superiornost nemaju razvijene odnose sa stranim ekstremistima te da je mali broj američkih ekstremista putovao i umrežavao se s inozemnim kolegama.

Agencije su priopćile da druge domaće ekstremističke kategorije koje zabrinjavaju ​​vladine istražitelje uključuju aktiviste za zaštitu životinja i zaštitu okoliša, prosvjednike protiv pobačaja, anarhiste i ljude koji se nazivaju suverenistima i vjeruju da imaju imunitet od vladinih ovlasti i zakona.

Agencije vjeruju da će nedavna politička i društvena zbivanja, poput tvrdnji bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih pristaša o prijevarama na američkim predsjedničkim izborima, ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa, posljedica pobune na Kapitolu u SAD-u 6. siječnja i teorija zavjere, “gotovo sigurno potaknuti neke domaće ekstremiste da se ove godine uključe u nasilje”.

Tajna služba, koja je odgovorna za sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Harris, priopćila je da su Paula Murraya (31) priveli dužnosnici u civilu u blizini vladinog kompleksa zgrada u kojemu je rezidencija potpredsjednice i vojnopomorski opservatorij.

You may also like