Home Geopolitika U SAD-u otvoreno 178 tisuća novih radnih mjesta

U SAD-u otvoreno 178 tisuća novih radnih mjesta

by admin

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama blago je ubrzao u studenome a stopa nezaposlenosti skliznula je na najnižu razinu u više od devet godina, pokazalo je u petak izvješće američke vlade.

U studenom je u američkom gospodarstvu neto otvoreno 178 tisuća radnih mjesta, nakon 142 tisuće otvorene u prethodnom mjesecu, objavilo je u petak ministarstvo rada.

U proizvodnom sektoru četvrti mjesec zaredom gase se poslovi, uz gubitak daljnje četiri tisuće radnih mjesta, a pridružuje im se maloprodajni sektor, s gubitkom dodatnih 8.300, nakon što je broj radnih mjesta već smanjivan kroz prethodna dva mjeseca. U graditeljstvu je pak tempo zapošljavanja blago ubrzao, uz novih 19 tisuća radnih mjesta.

Nova zapošljavanja bilježi i državni sektor, s otvorene 22 tisuće radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti pritom je pala za 0,3 postotna boda, na 4,6 posto, najnižu razinu od kolovoza 2007. godine.

Ekonomisti su procjenjivali da će u studenom biti otvoreno 175 tisuća radnih mjesta, uz nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 4,9 posto.

Nakon najnovijeg izvješća s tržišta rada čini se gotovo sigurno da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope sredinom mjeseca, godinu dana nakon što ih podigla prvi put u više od deset godina. Kako se tržište približava punoj zaposlenosti, broj novih radnih mjesta u ovoj je godini usporio na prosječnih 180 tisuća mjesečno, s prosječnih 229 tisuća u 2015. godini.

Pa ipak, takav mjesečni rast više je nego dovoljan da apsorbira novopridošlice na tržištu. Predsjednica Feda kazala je da gospodarstvo mora stvorit tek nešto ispod 100 tisuća radnih mjesta kako bi držalo korak s rastom stanovništva u dobi sposobnoj za rad.

(Agencija)

Related Posts