U SAD-u krenulo nekoliko ključnih istraga

Porezna služba države New York otvorila je u utorak istragu nakon što je New York Times (NYT) objavio informacije prema kojima je Donald Trump primio više od 400 milijuna dolara od svojih roditelja, djelomično zahvaljujući manevrima oko porezne utaje.
Informacije iz dnevnika opovrgli su odvjetnik američkog predsjednika i glasnogovornica Bijele kuće. Po članku iz NYT-a objavljenom u utorak o bogatstvu Trumpa, bivši magnat nekretnina nije to postao sam od sebe kako to rado priča svojim pristašama ili u svojim knjigama poput bestselera “Umijeće pregovaranja”.

Citirajući porezne prijave i povjerljive financijske dokumente, dnevnik tvrdi da je, od najranije dobi pa do danas, bivši magnat nekretnina iskoristio, poput njegovo četvero braće i sestara, prihode od carstva nekretnina njegova oca Freda.

Ukupan iznos tih prihoda odgovara današnjim približno 413 milijuna dolara, piše NYT. Po dnevniku, Donald Trump je primio počevši od treće godine 200.000 dolara godišnje (u sadašnjim dolarima) te je s osam godina već bio milijunaš. Nakon objave tih informacija, porezna služba države New York “provjerava optužbe u članku NYT-a i odlučno istražuje sve tragove”, izjavio je jedan od njezinih glasnogovornika.

NYT tvrdi da se do dijela tog novca moglo doći zahvaljujući poreznoj utaji. Predsjednik i njegova braća i sestre oformili su tvrtku paravan s jedinim ciljem da se prikriju darivanja njihovih roditelja. Donald Trump je pomogao svojem ocu da profitira nezasluženo s više milijuna dolara poreznih olakšica i podcijeni svoje prihode od nekretnina kako bi smanjio porez koji je trebalo platiti prilikom njihova prijenosa djeci.

Djeca Trump primila su ukupno “svotu puno veću od milijardu dolara” od svojih roditelja. NYT, pozivajući se na porezne stručnjake, navodi da je malo vjerojatno da bi Trump bio izložen kaznenom progonu zbog zastare no dodaju da ne postoji zastara za kazne koje izriču upravna tijela za porezne prijestupe.

Nekoliko osoba s informacijama koje se odnose na optužbe protiv kandidata za američki Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za spolno zlostavljanje kazalo je kako je neuspješno pokušavalo razgovarati s FBI-jem koji bi trebao ovoga tjedna dovršiti istragu protiv suca.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je pod političkim pritiskom zbog svoga kandidata, naložio je da FBI istraži suca nakon prošlotjednog saslušanja u Senatu na kojemu je sveučilišna profesorica Christine Blasey Ford opisala seksualni napad kojemu je 1982. na srednjoškolskoj zabavi bila izložena i u kojemu su, po njezinim tvrdnjama, sudjelovali Kavanaugh i njegov prijatelj Mark Judge.

Bjiela kuća je dala FBI-ju rok za istragu do petka. Kavanaugh niječe optužbe za spolno zlostavljanje. FBI je već razgovarao s Judgeom koji se takvog slučaja ne sjeća kao i još tri osobe s informacijama o optužbama koje je iznijela Ford te druga žena Deborah Ramirez.

Ramirez tvrdi da je Kavanaugh pred njom ogolio svoje genitalije dok su bili studenti na sveučilištu Yale. Odvjetnici Christine Blasey Ford kazali su u utorak kako je ona ponudila punu suradnju FBI-ju koji na to nije uopće odgovorio. “Neshvatljivo je da FBI provodi istragu o njezinim tvrdnjama bez da razgovara s njom, sucem Kavanaughom ili svjedocima koje smo idenitficirali u našim dopisima vama”, napisali su odvjetnici u pismu ravnatelju FBI-ja Christopheru Wrayu.

Prema izvorima FBI je u nedjelju ispitao Deborah Ramirez i ona im je dala popis od 20 mogućih svjedoka. Richard Oh, koji je studirao s Ramirez i Kavanaugh, kazao je da je kontaktirao ured FBI-ja u Denveru dva puta želeći svjedočiti u prilog iskazu koji je iznijela Ramirez. Oh je kazao kako nije jasno hoće li osoba s kojom je razgovarao prenijeti njegov iskaz timu koji vodi istragu.

I Mark Krasberg, koji je živio u dormitoriju s Kavanaughom na Yaleu, kazao je kako ni on nije bio uspješan u pokušaju da kontaktira prave ljude u FBI-ju kako bi pružio informacije koje podupiru riječi Debbie Ramirez. Te tvrdnje su važne, ocjenjuje agencija, zbog toga što će se demokrati u Senatu najvjerojatnije žaliti da FBI nije dobio dovoljno vremena za primjerenu istragu optužbi protiv Kavanaugha.

You may also like