U Saboru vlada uvjerenje da treba sačuvati Jadroliniju, odbačeno izvješće pučka pravobraniteljice

Vladin, odnosno predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i veza, odbacio je u petak bojazni pojedinih saborskih zastupnika da bi otvaranje domaćeg tržišta europskim brodarima moglo ugroziti nacionalnog brodara Jadroliniju. Držimo da se to neće dogoditi, Jadrolinija je koncipirana na takav način, odnosno ima takvu flotu da je teško da bi joj netko u procesu javnog nadmetanja konkurirao, kaže zamjenik ministra pomorstva Miro Škrgatić ‘braneći’ izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Koncem ove godine istječe, naime, prijelazno razdoblje u kojemu su linijski brodari koji obavljaju pomorski promet mogli biti isključivo brodari registrirani u Hrvatskoj. Zakon treba izmijeniti kako bi se mogao povesti natječaj tijekom ove godine, a pravila u potpunosti uskladiti s EU Direktivom od 1. siječnja 2017. godine.

Miru Bulja (Most) brine da bi nam otvaranje tržišta moglo dovesti tvrtke koje mogu sniziti cijene prijevoza i time utjecati na domaću tvrtku. “Nama je u interesu zaštititi Jadroliniju i sačuvati ljude da žive na otocima”, kaže Bulj i traži odgovor ugrožava li se zakonskim izmjenama interes Jadrolinije, a time i strateški interes države.

Branko Bačić (HDZ) uvjeren je u dobru budućnost domaćeg brodara. Kad se 2006. umjesto monopola uveo tržišni pristup, govorilo se da će to potopiti Jadroliniju i dovesti europske brodare, no to se nije dogodilo, a uvjeren da neće ni sada, kaže Bačić i tumači da ta tvrtka ima mladu flotu, da je teško očekivati da će netko ispuniti uvjete koje ona ispunjava. Osim toga, dodaje, tu je i obveza da posade govore hrvatski jezik i da brodar ima kolektivni ugovor sa sindikatom pomoraca.

I Nada Turina Đurić (HNS) drži da je Buljeva zabrinutost pretjerana s obzirom na kvalitete koje ta tvrtka ima. Veseli se planu nabavke novih brodova i poziva da se flota prilagodi međusobnom povezivanju malih otoka.

Sabina Glasovac (SDP) najavljuje amandmane koji, kaže, vode brigu o opstojnosti Jadrolinije koja je prošlih godina napravila nekoliko “revolucionarnih” iskoraka. Povećala je dobit, izgradila četiri broda u domaćim brodogradilištima, uvela projekt e-Jadrolinije, odnosno omogućila prodaju karata za sve linije putem službene internetske stranice, pobrojala je zastupnica. Osim toga, dodaje, s flotom od 49 brodova prevezla je gotovo 11 milijuna putnika i 2, 7 milijuna vozila.

Bulj joj je uzvratio da je upravo za SDP-ove vlasti imenovan predsjednik Uprave tvrtke iako nije ispunjavao uvjete natječaja. “Jel’ vam poznato da je zaposleno 40 novih voditelja i rukovoditelja bez iskustva, a ignorirao se kadar unutar tvrtke, jel’ vam poznato da se kupio katamaran bez natječaja za pet pet milijuna eura, jel’ to nešto revolucionarno?”, pita zastupnik. Vezano za nabavku broda, mi ne znamo ništa da je to nabavljeno bez javnog natječaja, rekao je Škrgatić.

Saborska većina odbila je u petak izvješće o radu pučke pravobraniteljice u 2015., uz prosvjed zastupnika nacionalnih manjina Furia Radina i Milorada Pupovca, koji su su zatražili stanku, ocijenivši “nečuvenim” odbijanje izvješća pravobraniteljice, no predsjednik Sabora Željko Reiner nije udovoljio njihovu zahtjevu. “Nečuveno je da u Saboru padne izvješće pučke pravobraniteljice, tražim stanku”, rekao je Furio Radin, nakon što je elektronički sustav pokazao da je izvješće podržalo 43 zastupnika, a odbacilo njih 63, dok je četvero zastupnika ostalo suzdržano.

Stanku je potom zatražio i Pupovac, podsjetivši Reinera da je potpredsjednik Ivan Tepeš (HSP AS) nedavno odobrio stanku usred rasprave na zahtjev stranačkog kolege Pere Ćorića. “Nakon ovakvog ishoda glasovanja, Sabor mora napraviti stanku”, rekao je Pupovac, no Reiner je ustrajao u stavu da se stanka ne može odrediti svaki put kada je netko od zastupnika nezadovoljan raspravom ili ishodom glasovanja. “Kad bismo tako postupali, napravili bismo od ovog parlamenta ono što sigurno ne želimo”, kazao je Reiner.

Nezadovoljni Radin novinarima je kazao kako je do sada u Saboru palo samo jedno izvješće. “Bilo je to sredinom 90-tih godina, iz jednostavnog razloga što pravobranitelj nije imao nikakav rad iza sebe. Dapače, imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato, svi su se složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičkog mišljenja. Ovo je katastrofa”, ocijenio je Radin.

You may also like