Home Hrvatska U Saboru stanka zbog migranata

U Saboru stanka zbog migranata

by Agencije

Nekoliko saborskih klubova zatražilo je u četvrtak na početku zasjedanja stanku zbog izbjegličke krize. Stanku je prvi zatražio Damir Kajin (ID), upozorivši kako je do osam sati u Hrvatsku ušlo 5.650 migranata te kako bi se ta brojka u narednim danima mogla popeti na 15, čak i 20 tisuća. “Idealno bi bilo da ministar informira dnevno, ako ne čak i svaki sat, zbog humanitarne katastrofe koja nam prijeti”, rekao je Kajin. Njegovu zahtjevu pridružili su se gotovo svi klubovi pa je predsjednik Sabora Josip Leko odredio desetominutnu stanku. Stanku je istodobno zatražio i Mladen Novak (OraH), kako bi upozorio na stanje u centru za obrazovanje slabovidnih osoba “Vinko Bek”.

Na granicu Srbije i Hrvatske kod Tovarnika od srijede do četvrtka ujutro stiglo je 70 autobusa i oko 180 taksija s migrantima koji su prešli srpsko makedonsku-granicu i odustali od takozvane mađarske rute, a tijekom dana autobusi će do hrvatske granice prevoziti i migrante koji odustaju od namjere da kod Horgoša uđu u Mađarsku, javljaju u četvrtak beogardski elektronički mediji. Nakon što je u srijedu mađarska policija protiv izbjeglica na prijelazu Horgoš-Reske upotrijebila gumene palice, vodene topove i suzavac, u četvrtak ujutro su prema prijelazu kod Batine krenuli prvi autobusi prevozeći migrante koji su odustali od namjere da preko Horgoša uđu na teritorij Europske unije.

Blokada granice s mađarske strane tijekom noći dodatno je ojačana novom bodljikavom žicom i mobilnom metalnom ogradom, ali u šatorima pored graničnog prijelaza Horgoš, ustrajno u namjeri da uđu u Mađarsku, i dalje čeka još nekoliko stotina izbjeglica. Mnogi su se nakon intervencije mađarske policije pristali vratiti u prihvatni centar u Kanjiži gdje su im liječnici ukazali pomoć. Većina će ih iz Kanjiže tijekom četvrtka najvjerojatnije autobusima biti prevezena do Bezdana, na granici s Hrvatskom kod Batine, iako su nakon sukoba s mađarskom policijom nepovjerljivi i kažu kako “ne znaju hoće li ih autobusi zaista odvesti u Hrvatsku” niti je li ta ruta za njih sigurna i mogu li uspjeti stići do Njemačke. Na granici s Hrvatskom kod Tovarnika u četvrtak ujutro nema gužve, a sve pristigle izbjeglice pješice prelaze preko granice gdje ih preuzimaju hrvatska policija i Crveni križ, javljaju reporteri Radio-televizije Srbije (RTS). Izbjeglice na srpskoj strani granice dočekuju volonteri humanitarnih organizacija i dijele im vodu i hranu. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u četvrtak da je do sada sveukupno na područje Republike Hrvatske ušlo oko 5.650 migranata, a pojačani ulazi preko hrvastke državne granice evidentirani su oko 3 sata ujutro. Migranti se zatiču na područjima policijskih postaja Tovarnik, Ilok i graničnog prijelaza Batina.

Dio njih nalazi se na željezničkom kolodvoru u Tovarniku, odakle će se dalje organizirano vlakom i autobusima upućivati u registracijske centre, navode iz MUP-a. Vlak koji je noćas iz Tovarnika prevezao oko 800 migranata i izbjeglica, stigao je u Dugo Selo jutros oko 5,05 sati, nakon čega ih je prevezao u Prihvatni centar Ježevo. Vlak s 15 vagona za prihvat drugih migranata nakon toga se vratio u Tovarnik. Prvi migranti i izbjeglice od jutros su počeli dolaziti u Prihvatilište za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama. Do sada je stigao jedan autobus Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), a očekuje se da će tijekom dana u Prihvatilište pristizati nove izbjeglice ovisno o prihvatnom kapacitetu tog objekta. Službe dovode migrante i izbjeglice u Dugave iz Dugog Sela, nakon što su jutros oko 5 sati vlakom dovedene iz Tovarnika.

Azilanti koji su odranije bili smješteni u Prihvatilištu u Dugavama premješteni su jučer na druge lokacije, no manja skupina njih ostala je preko puta Prihvatilišta jer ga ne žele napustiti. Migranti i izbjeglice iz Sirije i Afganistana i susjednih država u velikom valu od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije, nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku. Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Hrvatsku.

Izbjeglički val koji je preplavio Europu sigurno će se preliti i na Bosnu i Hercegovinu a to će se dogoditi onog trenutka kada Hrvatska zatvori svoje granice za njihov prolazak, izjavio je čelnik Službe za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH Izet Nizam kako ga u četvrtak citira sarajevski “Dnevni avaz”. On je ocijenio kako Hrvatska neće imati drugog izbora nakon što popuni kapacitete za zbrinjavanje izbjeglica. Nizam drži da se to može dogoditi već nakon što u Hrvatsku stigne do tri tisuće migranata. “Sada kada se sve granice zatvaraju svi koji nemaju kamo krenut će prema BiH. Osobno ne računam na brojku manju od deset tisuća a zasigurno će biti mnogo veći broj”, izjavio je Nizam. U Imigracijskom središtu kod Sarajeva kojim upravlja ova služba postoje kapaciteti za smještaj najviše do 300 ljudi. Vlastima BiH trenutačno su na raspolaganju i dva na pola ispraženjena naselja koja su ranijih godina služila prije svega za smještaj prognanika no ukupni smještajni kapaciteti i time su ograničeni na oko tisuću osoba te se traga za napuštenim vojnim objektima koji bi se mogli staviti u funkciju.

Ministar obrane RH Ante Kotromanović donio je u srijedu Odluku o pružanju potpore hrvatskim državnim tijelima u aktivnostima oko dolaska migranata u Republiku Hrvatsku, priopćeno je u četvrtak iz MORH-a. Oružane snage RH će osigurati i postaviti pet šatora „Alaska“ s opremom za potrebe rada Stožera za koordinaciju aktivnosti, vezano za dolazak migranata na područje pokraj Lovačke kuće Kunjevci kod Vinkovaca, u Vukovarskoj-srijemskoj županiji, te 120 kreveta za smještaja migranata na lokaciji Čepin u Osječko-baranjskoj županiji.

Related Posts