U Saboru ponovno nadmudrivanje o perifernome

Raspravu o izmjenama Zakona o financiranju izborne promidžbe i političkih aktivnosti u ponedjeljak su obilježile uzajamne političke prozivke iz redova Mosta na račun SDP-a zbog plaćanja Alexa Browna za “glancanje lika i djela velikih vođa” te SDP-ovog odgovora kako proljetos nije bilo HDZ-ovca koji nije pitao “koga je pomazila Grizlijeva šapa”.

HDZ i Most zajedno su predložili izmjene Zakona o financiranju izborne promidžbe i političkih aktivnosti po kojima se ukupan iznos za financiranje aktivnosti političkih stranaka iz proračuna, umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, utvrđuje na 0,075 posto poreznih prihoda proračuna. “Prijedlog je razumniji od onoga koji imamo sada. Posljedica tog prijedloga u ovoj godini, a dogoditi će se i u idućoj, određeno je smanjenje u financiranju političkih stranaka, ali ne smanjenje koje će ići prema tome da se stranke nemaju iz čega financirati. Radi se o razlici od oko 6 milijuna kuna. Znači, da smo ovaj zakon primjenjivali od početka ove godine stranke bi imale na raspolaganju 57 milijuna kuna, a ovako će, u slučaju ovog zakona, 51 milijun kuna”, pojasnio je Mostov zastupnik Miroslav Šimić.

Za HDZ-ovog Gorana Marića i politički i ekonomski je jedino opravdano izdvajanja vezivati za prihode, a ne za rashode. “Mislim da je ovo odlična promjena koja se događa u hrvatskom političkom životu, svesrdno je podržavam jer se veže na prihode državnog proračuna”, poručio je.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk najavio je kako će njegov saborski klub biti suzdržan. “Imamo zakon gdje su sve varijable poznate, jedino u obrazloženju nema iznosa koliko će to ukupno koštati. Loše je jer piše da za provođenje tog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu. Potrebno je jer iznos koji bi bio prema ovom zakonu veći od onoga što je na sadašnjoj stavci u proračunu”, ustvrdio je Bauk.

Za njega je, kaže, “dobro, pozitivno i jedino normalno da se političke stranke financiraju iz javnih i transparentnih izvora. Dakle, iz proračuna, temeljem potpore koju su dobili kod građana i broja zastupnika, nego da se financiraju na način kakve imamo prilike svjedočiti u određenim sudskim procesima o financiranju jedne najveće i stožerne stranke u Hrvata”.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin zamjerio je hitnost procedure predloženog zakona i kazao kako ne misli da je financiranje političkih stranka odnosno iznos koji se izdvaja iz proračuna jedina mjera u predloženom zakonu koji treba žurno izmijeniti. “Volio bih da se u Zakon o financiranju političkih stranaka ugrade još dvije mjere. Jedna je mjera koja bi obvezala sve političke stranke da javno objave tko ih kreditira, dakle da postane javno dostupno tko su vjerovnici političkih stranaka. Isto tako, da u Zakon uđe i mjera koja će kreditiranje političkih stranaka ograničiti jedino i isključivo na kreditne institucije”, rekao je Grbin.

Neprihvatljivo je, ističe, da trgovačka društva kreditiraju političke stranke “na način kao što smo to svjedočili prije tek nekoliko mjeseci”.

“Što se tiče izloženosti prema korupciji nitko nam ne može garantirati da uz svo financiranje iz proračuna do sada političke stranke nisu bile izložene korupciji jer su uzimale donacije. Znamo da nikad dosta novaca za glancanje lika i djela velikih vođa. Svi znamo koliko košta angažman na primjer gospodina Browna i definitivno se to ne može isfinancirati samo iz proračuna”, ustvrdio je Mostov Nikola Grmoja.

Kada je riječ o transparentnosti, Grmoja je kazao kako “svi dobro znaju da SDP nije želio otkriti u kojoj se kreditnoj instituciji zadužio te su time pokazali koliko drže do transparentnosti”.

“Formirali ste parlamentarnu većinu ili je u formiranju s HDZ-om. Ali pamtimo mi ne samo sretne dane kako bi rekla Gabi Novak u svojoj pjesmi i nije bilo HDZ-ovca tijekom ovog proljeća koji nije pitao koga je pomazila Grizlijeva šapa. Prema tome, kad spominjete Browna i kad spominjete nešto što je javno vidljivo, onda bi bilo dobro prisjetiti se i toga što su vam tadašnji i sadašnji partneri govorili, ali u vezi nekih vaših donatora ili poslovnih partnera”, uzvratio je Bauk.

Veljko Kajtazi je u ime Kluba nacionalnih manjina predlagačima zakona predbacio da ne prepoznaju problem nezavisnih zastupnika. “Mene, odnosno manjine koje predstavljam, će ovaj zakon najviše pogoditi te će nas dodatno ograničiti u održavanju i podršci primjerice kulturnih manifestacija odnosno sveukupno će nužno utjecati na opseg i kvalitetu rada”, istaknuo je Kajtazi.

Vesna Pusić je pak rekla kako joj je neprihvatljiva poruka koja se šalje predloženim zakonom da su političke stranke nepotrebna institucija i nešto čemu postepeno treba ukidati financiranje.

Zastupnik Živog Zida Ivan Pernar obrušio se na HDZ koji, kako je rekao, pokušava stvoriti privid da se oni bore protiv korupcije no, kaže, jasno je da su “oni najveći generator korupcije”.

Obraćajući se predsjedavajućem Sabora Željku Reineru kazao je: “I vi ste svojedobno rekli da svakog dana svjedočimo primjerima korupcije upravo iz redova HDZ-a. Mislim da ove izmjene zakona neće smanjiti korupciju u vašoj stranci, naprotiv sud je srušio i iz formalno pravnih razloga presudu protiv vas kao zločinačke organizacije i smatram da je to žalosno”. “Kolega Pernar kao prvo izrekli ste jednu laž, doslovno ću reći laž! Ja nikad nisam rekao o korupciji u HDZ-u”, uzvratio mu je Reiner.

Pernar ga je potom uvjeravao kako je to istina te kako se to može čuti u emisiji na Hrvatskom radiju i na youtubeu, što je Reiner oštro opovrgavao, a kada mu je Pernar upao u riječ Reiner mu je izrekao opomenu. “Kolega Pernar, vi ste i danas uspjeli ući u središnji Dnevnik, a vjerujem da je to bila i jedina intencija vaših dosadašnjih izlaganja. Što se tiče ovog dijela o korupciji, ovdje sjedi više od 50 zastupnika HDZ-a, to su časni ljudi i kao onaj koji izlaže po ovoj točci dnevnog reda u Hrvatskom saboru mogu vam na vašu opasku reći jedino da se možete sramiti”, poručio je Pernaru HDZ-ov Tomislav Ćorić.

You may also like

0 comments