Home Energetika U Saboru o INA-i, nisu sigurni može li država izdržati otkup dionica

U Saboru o INA-i, nisu sigurni može li država izdržati otkup dionica

by Agencije

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić poručio je u četvrtak da bi, ako MOL zaista krene prodaju udjela u Ini, Vlada RH trebala napraviti ozbiljnu analizu te ponuditi moguća rješenja za otkup udjela, ali pod pretpostavkom da se utvrdi i dokaže ekonomska održivost takvog pothvata.

“Dakle, ne bezuvjetno već ukoliko se dokaže ekonomska održivost takvog pothvata”, naglasio je Grčić nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Hrvatskom saboru. Grčić je rekao da su u srijedu bili u rafineriji Sisak i da treba učiniti sve kako bi se spriječile odluke Uprave i Nadzornog odbora koje bi išle protiv te kompanije.

Ina se, kaže, dugo suočava s ozbiljnim problemima nastalim nakon što je partner postao MOL. “Ina ide u lošem smjeru. Samo u četiri zadnje godine prihod od prodaje je s 30 milijardi kuna pao na 19 milijardi, broj zaposlenih sa 14 na 11 tisuća, rafinerijska proizvodnja pala je s 5 na 3,5 milijuna tona”, nabrajao je Grčić.

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić upozorio je kako je upravo njegova stranka pokrenula pitanje Ine. “Tema Ine je nepresušna, a pogotovo ako mađarski MOL promovira svoje financijske rezultate i stvara klimu kako oni najbolje znaju upravljati, dok hrvatska država kao suvlasnik ne zna. To je paralelan sustav upravljanja u Ini. Još uvijek ljudi Joze Petrovića ‘mobiraju’ i vrše selekciju ljudi, i još se netko usudi u tisku plaćati tekstove koji veličaju uspjehe MOL-a”, zamjerao je Panenić.

U MOL od 2003., kaže, ništa što su obećali nisu izvršili. “Ultimatum koji je došao u Vladu iz EK potpisao je činovnik koji dolazi iz Mađarske i tamo jasno zastupa mađarske interese”, isticao je Panenić.

 

Related Posts