U Saboru o imovinskim karticama

Saborski zastupnik SDP-a Igor Dragovan ocijenio je u srijedu kako je skidanje imovinskih kartica sa internet stranice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bilo nepotrebno, ishitreno i neodgovorno, odbacivši umiješanost parlamentarne većine ili Vlade u donošenje takve odluke.

“Različita tumačenja dvaju neovisnih tijela – Agencije za zaštitu tajnosti podataka i Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa, prelomila su se preko leđa svih dužnosnika, no niti parlamentarna većina, niti Vlada s postupkom tih tijela nemaju apsolutno ništa”, poručio je Dragovan nakon stanke koju je SDP, uz još nekoliko klubova, zatražio u Saboru. Ako je postojao ikakav prijepor onda su se, kaže taj SDP-ovac, Povjerenstvo i Agencija trebali obratiti zakonodavcu, a to je Hrvatski sabor kojem i podnose izvješća o svom radu, a ne uskratiti uvid javnosti u imovinske kartice dužnosnika. “Da li je i jednom i drugom sudioniku toga igrokaza trebao medijski prostor, svatko će sam prosuditi, ali ovako neodgovorno se ne može i ne smije raditi te dovoditi u zabludu hrvatske građane”, poručio je Dragovan.

Prozivke iz HDZ-a da je takva odluka donesena pred izbore kako bi vladajući prikrili svoje afere sa sukobom interesa ocijenio je “sitnim politikanstvom”, ističući da je Povjerenstvo prestalo postojati 2007. kada je, tvrdi, “HDZ-ova većina u Povjerenstvu štitila svog voljenog predsjednika Ivu Sanadera u aferi skupocjenih satova”. Dragovan je najavio kako će Klub SDP-a još danas u proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim će se riješiti taj, po njegovoj ocjeni, potpuno izmišljeni problem. “Nije nikakvo politikantstvo, nego je svima kristalno jasno zašto je Agencija za zaštitu osobnih podataka to učinila upravo sada, nekoliko mjeseci prije izbora, a nije to otkrila prije šest mjeseci, godinu dvije ili tri ili na početku svoga mandata kada su imenovani. Bez volje vladajućih Agencija za zaštitu osobnih podataka ne bi to učinila”, ustvrdio je HDZ-ov Željko Reiner.

Za tvrdnje iz redova vladajućih kako se radi o neovisnim tijelima Reiner je rekao kako ta tijela jesu neovisna na papiru, ali je i podsjetio kako ih imenuje saborska većina. “Ne može se skretanjem pozornosti na priče od prošlosti pobjeći od sadašnjosti, a to je, kolegice i kolege iz redova vladajućih, upravo problem o kojem mi danas govorimo i problem koji se vjerojatno pokušao zataškati. A sada kada je situacija prozreta od javnosti pokušava se smanjiti šteta, no neće vam uspjeti”, poručio je Reiner.

Laburist Dragutin Lesar zamjerio je i Agenciji i Povjerenstvu, kao neovisnim institucijama koje bira Sabor kojemu podnose izvješće o svom radu, jer nisu smatrale potrebnim obratiti se zakonodavcu kako bi razriješio dvojbu, ako je postojala. Ovako su i saborski zastupnici i svi dužnosnic ispali, ni krivi ni dužni, kolateralne žrtve, rekao je Lesar. “Dio medija je otkrio i čudesne podatke iz imovinskih kartica čelnika te Agencije. Ne mogu ne spomenuti sinoćnji javni nastup čelnika kojemu je bilo strašno smiješno pitanje voditelja je li istina da za državni stan u kojemu stanuje plaća stanarinu od 300 kuna, odnosno 303 kune, a čovjek se nije mogao zaustaviti od smijeha”, kazao je.

Dodao je kako je javnost također saznala da Hrvatska banka za obnovu i razvoj dodjeljuje kredite svojim službenicima. Saznali smo, kaže, i to da je Agencija takav potez povukla “na temelju nekoliko anonimnih telefonskih poziva”, rekavši kako bi bio sretan kada bi ta Agencija reagirala slično i na pozive građana zbog zloupotrebe njihovih podataka. Da odluka Agencije znači urušavanje Zakona o sprječavanju sukoba interesa uvjerena je i nezavisna Jadrana Kosor. “Odluka Agencije je potcjenjivanje Sabora, građana i zdrave pameti i ogromna je šteta donesena tom odlukom”, ocijenila je. S njom se složio i HDSSB-ov Boro Grubišić, koji je kazao kako se radi o potcjenjivanju Sabora koji odlučuje o sastavu Agencije, te upozorio kako je time navučena sumnja građana da se nešto njihovom odlukom skriva. “Ne podržavamo ovaku mjeru Agencije za zaštitu osobnih podataka, jer smatramo da svi koji smo dužnosnici naprosto smo dužni podastrijeti svojim građanima imovinske kartice”, poručio je u ime HNS-a Milorad Batinić. Mišljenja je kako je riječ o nekvalitetnom iščitavanju određenih zakonskih odredbi, poručivši kako će inzistirati da se imovinske kartice što prije vrate na stranice Povjerenstva. “Jasno da treba objaviti imovinske kartice, no nisu problem kartice već nečinjenje DORH-a, koji je dopustio da se primjerice 50 lokalnih dužnosnika samo u Istri, pretvarajući javno u privatno, može pohvaliti da je danas teže od dva milijuna eura”, rekao je nezavisni Damir Kajin. (Agencije)