U Saboru izglasan Lex LNG

Zakon o terminalu za ukapljeni plin, tzv. lex LNG izglasan je u Saboru vrlo tankom većinom, sa 77 glasova za i 25 protiv.
Prije glasanja o zakonu, vladajući su neuobičajenom brzinom odbili 380 oporbenih amandmana, među kojima je najviše bilo SDP-ovih i to nomotehničke prirode. SDP-ovac Peđa Grbin naglasio je da se građani Omišlja, Krka i Primorsko-goranske županije protive plutajućem LNG-u.

“Vama do građana nije stalo i spremni ste i na ovaj igrokaz kako bi što prije progurali zakon i omogućili nekoj novoj grupi Borg unosne poslove”. Prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin izazvao je u javnosti i struci brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice. Zakonom se uređuje izdavanje koncesije na pomorskom dobru na 99 godina za realizaciju terminala i koncesijska naknada za pomorsko dobro koja se isplaćuje u korist jedinica lokalne (regionalne) samouprave i državnog proračuna. Od koncesije na pomorskom dobru lokalna zajednica godišnje bi mogla uprihodovati 323.044 kune, uvećano za promjenjivi dio, ovisno o isporučenim količinama plina, što bi ukupno moglo biti pola milijuna kuna u slučaju maksimalnog rada terminala. Ugovor o koncesiji trebao bi biti potpisan u roku tri mjeseca od stupanja na snagu zakona.

Zakonom se uređuje naknada za sigurnost opskrbe sukladno Uredbi (EU) 2017/1938 kojom se određuju obveze država članica da implementiraju između ostalih i preventivne mjere za sigurnost opskrbe. Naknada se određuje godišnje, na prijedlog Plinacra na temelju manjeg zakupa terminala u odnosu na planirani i to do 15. prosinca za iduću godinu. Dakle, moguće je da će naknada, koja će biti dio transportne tarife, posredno utjecati na krajnju cijenu plina za kupce, a ako ne, onda bar na prihode Plinacra koji treba otplaćivati plinovod prema Dalmaciji koji se uglavnom ne koristi. Zeleni su već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o LNG-u, a Eko Kvarner jako se buni zbog dugogodišnje koncesije i činjenice da nema osiguranja za slučaj štete koju takva rizična infrastruktura može nanijeti. Također ih brine starost broda koji bi mogao biti smješten na Krku, za koji kažu da bi mogao biti star i 18 godina, a vlasnik FSRU-a bez rizika će zaraditi 250 mil. eura.

You may also like