Ekonomski strateg Mosta dr. Ivan Lovrinović i predsjednik saborskog Odbora za financije HDZovac Goran Marić pokrenuli su veliku akciju “stavljanja pod kontrolu” guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića.

Po hitnom postupku poslali su u proceduru izmjenu Zakona o HNB-u koji bi, ako se usvoje njihove želje, značio pojačanu kontrolu i nadzor rada HNB-a. Prijedlog je potpisalo 45 zastupnika iz čak devet stranaka. Promjene u HNB-u žele zastupnici iz gotovo svih važnijih parlamentarnih stranaka osim SDP-a i HNS-a. Očito su Lovrinović i Marić, koji će braniti ovaj zakon pred Saborom, dobro lobirali kod svojih kolega kada su uspjeli okupiti šaroliko društvo. Prijedlog je potpisalo 13 zastupnika Mosta, 10 HDZ-ovaca, ali i Branimir Glavaš iz HDSSB-a, reformist Radimir Čačić, nezavisni Stipe Petrina i Gordana Rusak.

Tri su ključne izmjene Zakona o HNB-u. Zastupnici traže da Državna revizija svake godine dobro pročešlja rad HNB-a. Do sada je HNB bio praktično izuzet od svake ozbiljnije kontrole. Zatim traže da guverner podnosi godišnje izvješće o kojemu će onda Sabor glasovati. Treći je zahtjev da guverner i njegovi bliski suradnici ne mogu biti na toj funkciji dulje od dva mandata, odnosno 12 godina. Inicijatori ovog zakona tvrde da neki bliski suradnici sadašnjeg guvernera tamo rade od proglašenja hrvatske neovisnosti, piše Večernji list.

Međutim, promjene Zakona o HNB-u neće ići baš tako glatko jer u HDZ-u postoji izuzetno jaka struja koja čuva leđa sadašnjem guverneru. U Mostu ističu da su dva puta napuštali sabornicu zato što je Ivan Šuker, šef Kluba zastupnika HDZ-a, iz samo njemu znanih razloga štitio guvernera Vujčića. Dok Lovrinović i Marić odlično surađuju, Šuker bi mogao postati još jedan kamen smutnje. Novi list piše da je Hrvatskoj stiglo pismo Europske centralne banke (ECB) s upozorenjem da sve izmjene zakona koje se tiču HNB-a moraju biti usklađene i dogovorene s ECB-om.

Prijedlogom novog Zakona o HNB-u državnoj reviziji omogućilo bi se da jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje HNB-a, a Saboru da raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima središnje banke. Uz to, trajanje funkcije guvernera i viceguvernera ograničilo bi se na najviše dva uzastopna mandata.

Jutarnji list podsjeća da je HNB po Ustavu neovisna institucija te da se Hrvatska na njen neovisan status obvezala i pristupanjem u Europsku uniju.

Ističe kako je predloženim zakonskim izmjenama otvoreno vrlo osjetljivo pitanje koje je izazvalo niz polemika. Jutarnji citira anonimnog saborskog zastupnika iz redova HDZ-a koji je inicijativu za izmjenom zakona ocijenio kao krajnje neozbiljnu. Taj izvor upozorava kako se Zakon o HNB-u ne može mijenjati bez konzultacija s ECB-om s kojom treba kontaktirati država, a ne skupina zastupnika koja je pripremila izmjene. “Izmjene su ishitrene, štetne i nepriprmljene”, citira Jutarnji list neimenovanog zastupnika koji je, navodi se, istaknuo kako se u izmjene Zakona o HNB-u ide s ciljem da se zaobilaznim putem smijeni guvernera Borisa Vujčića.

 

Related Posts