U rujnu blagi pad zaposlenosti u hrvatskoj industriji

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u rujnu ove godine bio je 0,1 posto manji nego u kolovozu, dok je u odnosu na rujan prošle godine smanjen za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Podaci DZS-a za prvih devet mjeseci ove godine, pak, prema istom razdoblju lani, pokazuju da je broj zaposlenih u industriji pao za 0,3 posto, no istodobno je proizvodnost rada porasla za 4,9 posto.

U prerađivačkoj industriji, u kojoj radi više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, u rujnu je na mjesečnoj razini broj zaposlenih pao za 0,1 posto, a na godišnjoj za 0,2 posto, uz porast proizvodnosti rada za 5,3 posto.

U okviru prerađivačke industrije, na godišnjoj je razini najznačajnije, za 14,4 posto, smanjen broj zaposlenih u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, dok se u proizvodnji metala bilježi pad broja zaposlenih za 8,4 posto. No, riječi je o djelatnostima koje imaju manji udio u ukupnom broju zaposlenih (od 0,8 i 2,1 posto).

U proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je, pak, udio u ukupnoj zaposlenosti u industriji veći od 15,5 posto, u rujnu se broj zaposlenih smanjio za 2,8 posto prema istom mjesecu lani.

Najveće povećanje broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 8,4 posto, zabilježen je istodobno u proizvodnji duhanskih proizvoda, dok je zaposlenih u proizvodnji namještaja bilo 5,6 posto više nego prošlogodišnjeg rujna.

U rudarstvu u vađenju je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u rujnu porastao za 0,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok je na međugodišnjoj razini zaposlenih u rudarstvu i vađenju bilo 6,6 posto manje, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,3 posto više.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porasla za 6,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,5 posto prema istom lanjskom razdoblju.

(Agencije)

You may also like