Riječani okupljeni oko inicijative “Protiv skupog Energa” u ponedjeljak su ponovno prosvjedovali zbog visokih cijena centralnog grijanja, zahtijevajući od riječkog distributera toplinske energije Energa da smanji cijenu grijanja ili posve obustavi djelatnost distribucije toplinske energije.

Po procjeni policije, ispred upravne zgrade Energa okupilo se oko 120 ljudi, koji su se nakon skupa mirno razišli. Jedan od pokretača inicijative “Protiv skupog Energa” Josip Kukuljan rekao je da Energu preporučuju smanjenje cijene grijanja na onu prije poskupljenja 1. siječnja 2012. ili neka posve zatvori djelatnost toplinske energije.

Političarima koji će nakon predstojećih izbora doći na vlast poručio je da osiguraju pravo pojedinca na samostalno izdvajanje iz toplinskog sustava, bez kasnijeg sudjelovanja u troškovima toplinske energije i bez “sramotnog skupljanja potpisa te bez paušala ako stanar izolira svoje cijevi”. Kukuljan je naglasio da je sustav grijanja u Rijeci zbog visokih cijena postao neodrživ i preskup za potrošače, koji su, kaže, postali zatočenici jednog komunalnog poduzeća i svoje stanove, koji su zbog skupog grijanja znatno izgubili na vrijednosti, sada ne mogu ni prodati. Istaknuo je da su prava potrošača u Rijeci “tragično pogažena” te kako je došlo vrijeme da se to promijeni.

Inicijativa na svom Facebook profilu navodi kako njezini pokretači traže smanjenje cijena grijanja za oko 60 posto, lakše pojedinačno isključivanje iz sustava, smanjenje mjesečnog paušala te provjeru poslovanja distibutera toplinske energije Energa. Prosvjed su organizirali iako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prije nekoliko dana najavio nižu cijenu centralnog grijanja, pa bi kilovatsat toplinske energije ubuduće stajao 0,43 kune ili 15 posto manje nego prethodne sezone grijanja.

Related Posts