U regiji se očekuje revolucija ulaganja u solare

Indikator.ba

Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Europe (SEE) barem udvostručiti svoje solarne kapacitete, dok će hidroenergija vjerovatno ostati glavni obnovljivi izvor energije u regiji, objavila je nizozemska korporativna konzultantska tvrtka Solarplaza International.

Solarna energija postigla je značajan napredak u državama jugoistočne Europe, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022., što je porast u odnosu na 10,1% u prethodnoj godini, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku pripremljenih materijala uoči njihove konferencije Solarplaza Summit Balkans, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta 2023.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koje također uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, s kumulativnim PV kapacitetom od 2 GW do kraja 2022., navode iz Solarplaze.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – od 63% odnosno 52%. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim udjelom ugljika u relativnom smislu s udjelom obnovljive energije od samo 6,3%.

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori energije činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.

You may also like