U recesijskom okruženju Nizozemska se dobro drži

Analiza ABN AMRO

Povećanje plaća i viša kamatna stopa usporavaju rast. To pokazuju nove sektorske prognoze ABN Amro banke. Banka očekuje da će troškovi plaća ove godine porasti za 17 milijardi eura, što je povećanje od 6,1 posto. S obzirom na prošlogodišnje povećanje, troškovi plaća će ukupno porasti za oko 10 posto.

Glavni uzrok snažnog povećanja plaća su visoke plaće koje se dogovaraju u kolektivnim ugovorima. No, povećanje minimalne plaće također ima značajan utjecaj.

Ovo povećanje posebno pogađa sektore koji su intenzivni po pitanju radne snage, poput industrije, građevinarstva, maloprodaje ili prehrambene industrije. Banka očekuje pad proizvodnje u tim sektorima ove godine.

U drugim sektorima koji su također intenzivni po pitanju radne snage, poput transporta ili zdravstva, očekuje se daljnji rast. Međutim, očekuje se da će povećanje troškova plaća rezultirati smanjenjem marži za tvrtke. “To se već vidi u pomorskom prometu i cestovnom prijevozu. Troškovi plaća rastu, ali cijene padaju”, kaže Albert Jan Swart, sektorski ekonomist industrije u ABN Amro banci.

Unatoč tome, čini se da se gospodarstvo Nizozemske dobro drži. Prošle godine je bilježilo snažan rast, a ove godine ABN Amro očekuje blagi rast od malo više od jedan posto. “No, ne očekujemo recesiju u Nizozemskoj”, kaže Swart. “No, očekuje se u Europi i SAD-u.”

Činjenica da Nizozemska izbjegava recesiju je prilično značajna. Nizozemska izvozi mnogo i stoga je ovisna o gospodarskom rastu u inozemstvu. A tamo se očekuje blaga recesija.

Međutim, to ne znači da nema problema. Unatoč ponekad značajnom povećanju plaća, većina radnika bilježi pad kupovne moći. To utječe na potrošnju. Trgovine će ove godine prodavati manje robe. To će se događati po višim cijenama, što će ukupno rezultirati nešto većim prihodima, piše Ad.nl.

You may also like