U Ramadiju Islamska država koristi taoce kao živi štit

U Ramadiju, gradu na zapadu Iraka koji su opkolile iračke snage, tisuće civila žive kao taoci militanata Islamske države koji ih žele koristiti kao živi štit. Iračke snage prekinule su u studenom posljednju liniju opskrbe glavnom sunitskom gradu, opkolivši grad i onemogućivši militantima da dobiju pojačanje.

No za tisuće stanovnika koji su ostali zatočeni u uglavnom sunitskom gradu život je postao još teži jer su militanti postali sve više paranoidni, rekli su građani. Stanovnici Ramadija koji su pristali govoriti bez spominjanja njihovih pravih imena rekli su za Reuters da su uvjeti života pogoršani otkad je IS zauzeo grad ove godine. “Borci Daesha postali su još više neprijateljski i sumnjičavi. Sprečavaju nas da napuštamo kuće. Svatko tko izađe van protiv naredbi uhvaćen je i podvrgnut ispitivanju”, kazao je Abu Ahmed. “Osjećam kao da živimo u zakovanom lijesu”, dodao je.

Ramadi, glavni grad pokrajine u dolini Eufrata nedaleko od Bagdada bio je najveća pobjeda IS-a od prošle godine i ponovno osvajanje bila bi velika pobjeda za iračke snage i njihove saveznike koji uključuju SAD i Iran. Opis grubih pravila militanata IS-a također oslikava uznemirenost među sunitskim muslimanskim militantima.

Šeik Katab al-Amir koji je još u kontaktu s članovima svoje zajednice u Ramadiju rekao je da su pobunjenici ograničili mogućnost kretanja. “Pobunjenici su podijelili Ramadi u male dijelove i ne dopuštaju prolaz civilima s jednog područja na drugo jer trenutno sumnjaju u svakoga da daje informacije sigurnosnim snagama”, rekao je. Više ljudi surađuje sa sigurnosnim snagama otkad je tretman pobunjenika postao grublji, kazao je šeik.

Stanovnici kažu da su militanti pojačali motorizirane patrole unutar grada kako bi uhvatili one građane koji se koriste mobilnim telefonima, koji su zabranjeni na teritoriju Islamske države. Visoke, prazne zgrade također se pomno motre. “Oni (militanti) stežu nam grlo sve više i više. Postupaju s nama kao sa zatvorenicima”, rekao je Abu Ahmed, govoreći s krova zgrade gdje je uspio dobiti slabi signal za svoj mobilni uređaj, držeći preko glave kartonsku kutiju kako ga ne bi vidjela patrola IS-a. “Moram ići sada. Čujem motore Daeshove patrole. Mogao bih izgubili glavu ako …”, prekinuo je Abu Ahmed u pola rečenice.

Opskrba hranom odvijala se preko zapadnog ulaza u grad ali otkad su iračke snage okružile grad, stanovnici su svedeni na oskudne obroke od nešto povrća i male količine brašna koje im raspoređuju militanti. “Jedemo stari kruh i trule rajčice”, rekao je drugi stanovnik koji je zamolio da ga imenujemo samo kao Omara, zazivajući Boga za pomoć njemu i njegovoj obitelji. “Osjećam da ću morati ubiti mačku koju imamo godinama ako ništa ne preostane za jelo”.

Nestašica plina za kuhanje i goriva prisilila je ljude da spaljuju komade drva. Neki su rekli da su militanti nedavno počeli gomilati grane i debla u dvorištima za obitelji koje ih koriste za kuhanje. Militanti su ranije osiguravali gorivo za rad generatora po gradskim četvrtima no to više ne čine pa su građani više sati dnevno bez električne energije. “Ružno lice Daesha napokon se pojavilo. Sa ženama postupaju kao sa životinjama. Osjećam da sam sada ponovno rođena. Osjećam da sam bila rob”, rekla je Um Mohammed, profesorica fizike koja je napustila Ramadi u nedjelju i sada je sa svojom postarijom majkom u privremenom skloništu južno od Ramadija.

You may also like

0 comments