Home Energetika U problematiku klimatskih izazova uključio se i Papa

U problematiku klimatskih izazova uključio se i Papa

by Petra Rajković

Papa Franjo uputio je poziv na obnovu saveza znanstvenika i kršćana suočenih s klimatskim izazovima na koje su se političari oglušili.

Papa je govorio sudionicima znanstvenog skupa koji je organizirao Vatikan pod nazivom “Znanost i održivost” u nazočnosti britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga.

Nikada do sada nije postojala tolika potreba da se znanost stavi u službu nove globalne ekološke ravnoteže, istaknuo je Papa, izrazivši razočaranje slabom reakcijom međunarodne politike. Treba istaknuti slabu reakciju međunarodne politike, uz hvalevrijedne iznimke, kada se radi o konkretnoj želji postizanja zajedničkog blagostanja, rekao je i kritizirao podređenost politike tehnologiji i financijama.

Znanstvenici, koji rade neovisno o političkim, gospodarskim i ideološkim interesima, imaju zadaći izgraditi model za suočavanje s krizama klimatskih promjena i njihovim društvenim posljedicama, naglasio je papa Franjo.

Deklarirani ateist, Hawking je od 1986. član Papinske akademije znanosti koja okuplja znanstvenike neovisno o njihovoj vjerskoj opredijeljenosti, prenosi HRT.

Related Posts