U posljednjih nekoliko mjeseci cijene sirove nafte ipak stabilne

RBA Analize
Čini se kao su velika previranja te nestabilnost iz početne faze pandemije Covid-19 trenutno zaustavljena pri čemu se čak javljaju signali na tržištima koji upućuju na porast cijena u sljedećih nekoliko tromjesečja.

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene sirove nafte bile su stabilne. Čini se kao su velika previranja te nestabilnost iz početne faze pandemije Covid-19 trenutno zaustavljena pri čemu se čak javljaju signali na tržištima koji upućuju na porast cijena u sljedećih nekoliko tromjesečja. Pri tome su očekivana kretanja značajno izložena negativnim rizicima ovisnih o razvoju/širenju pandemije.

Terminska krivulja (eng. forward curve) značajno se izravnala, iako još uvijek postoji određena količina kontagoa – fenomena do kojeg dolazi kada je cijena futures ugovora viša od cijene instrumenta na koji se ugovor odnosi (spot cijena). To ukazuje na to da iako tržište očekuje rast cijena i oporavak potražnje, postoji neizvjesnost oko toga kada će se to dogoditi i u kojim razmjerima. Iako postoji pozitivna naklonjenost po pitanju cijena sirove nafte tijekom sljedećih nekoliko tromjesečja, postoji mogućnost da rast cijena dođe s dozom volatilnosti. Spomenuta kretanja dijelom su posljedica neizvjesnosti po pitanju situacije oko Covid-19, a dijelom posljedica budućeg kretanja američkog segmenta proizvodnje sirove nafte. Također, dodatnu neizvjesnost u SAD-u stvaraju i predsjednički izbori koji su na rasporedu sljedeći tjedan. Kao rezultat, prevladavajuća zabrinutost oko potražnje za naftnim derivatima – uzrokovana još uvijek rasplamsanom pandemijom Covid-19 – ograničava rast cijena sirove nafte.

Međutim, postoji niz faktora koji bi tijekom sljedećih nekoliko tromjesečja mogli pružiti svojevrsni oslonac te podići cijene sirove nafte. Uz temeljne globalne/vodeće pokazatelje koji ukazuju na snažan gospodarski oporavak i ponovno oživljavanje globalne industrijske aktivnosti, polagani, ali stalni pad globalnih zaliha nafte također sugerira da se tržište vratilo u ravnotežu.

Najvažniji čimbenik potpore i dalje su mjere smanjenja proizvodnje u zemljama OPEC+. Ovdje se posebno ističe izrazito visoka stopa usklađenosti po pitanju rezova, koja je posljednjih mjeseci kreće oko 100%, dok je u prošlosti ta brojka varirala oko 70-80%. Navedena usklađenost oko smanjenja ključni je čimbenik za smanjenje zaliha koje su se nakupile od početka pandemije. Time je omogućeno da se potražnja polako oporavlja te u srednjem roku vrati u ravnotežu.

Najnoviji podaci IEA (International Energy Agency) za listopad pokazuju da je globalna ponuda u rujnu pala za 0,6m b/d (na 91,1m b/d) što je 8,7m b/d manje u odnosu na 2019. godinu. U četvrtom ovogodišnjem tromjesečju očekuje se da će globalna ponuda porasti na 92m b/d (s 91,3m b/d u trećem tromjesečju) pod pretpostavkom da se libijska proizvodnja nastavi oporavljati, a OPEC+ zadrži svoje trenutne ciljeve. S druge strane, globalna potražnja porasla je u istom mjesecu za 3,4m b/d, podržana prije svega popuštanjem mjera oko Covid-19. IEA za cijelu 2020. ostaje pri prognozi svjetske potražnje od 91,7m b/d što je pad od 8m b/d u odnosu na 2019. dok je prognoza za 2021. 97,2m b/d (porast od 8m b/d u odnosu na 2020.).

Sveukupno, razvoj tržišta sirove nafte u sljedećih nekoliko tromjesečja može se promatrati pozitivno, sa značajnim rastom cijena u 2021. godini. Na spomenuta kretanja ponajprije će utjecati situacija oko Covid-19, obujam prijevoza (kopneni i zračni), globalni oporavak gospodarstva i industrijske aktivnosti te, vezano uz sve navedeno, oživljavanje potražnje za sirovom naftom. Iako, s druge strane, trenutni broj slučajeva Covid-19 uz poduzete mjere država ograničavaju putovanja negativno utječu na potražnju za naftnim derivatima.

Sve u svemu, većina ovih čimbenika trebala bi se znatno poboljšati tijekom sljedećih nekoliko tromjesečja, zbog čega ostajemo pri pozitivnim očekivanjima po pitanju cijena nafte, uz moguće kratke zastoje. Prema podacima Bloomberga, cijena futures ugovora (sljedeća isporuka) sirove nafte tipa Brent u srijedu je pala za 2,08 dolara (na 39,12 dolara po barelu) dok je cijena ugovora sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) pala za 2,18 dolara (na 37,39 dolara po barelu).

You may also like

0 comments