U poreznom rješenju Agrokora nije bilo nepravilnosti; moguć udar na bankarski sustav

Ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za medije objasnio je svoju jučerašnju izjavu da dugovanje Agrokora državi za PDV spada pod poreznu tajnu.

“Odnos svakog poreznog obveznika s Poreznom upravom ulazi u sferu porezne tajne i o detaljima se ne može govoriti osim u slučajevima propisanim zakonima i kada sama kompanija da privolu. Rekao sam jučer, upozorio, da spekulacije koje su se javile u javnosti da dugovanje Agrokora iznosi 6 milijardi kuna nisu opće utemeljene i kao takve ih ne mogu komentirati, nego ih moram demantirati”, rekao je Marić te dodao da u samoj procedure Porezne uprave za sada nisu uočene nikakve nepravilnosti koje bi odstupale od nekakvih ponašanja prema drugim poreznih obveznika. Ako bude nekih novih okolnosti po tom pitanju, tvrdi, javnost će biti upoznata.

Na novinarsko pitanje je li netko od glavnih kreditora ili investitora razgovarao s Vladom o preuzimanju Agrokora, odnosno na nekin način za to tražio zeleno svjetlo Marić odgovara: “Čuli ste da sasatank s Agrokorom nismo negirali i sigurno da se tako vode i različiti razgovori s obzirom na složenost same tematike, no prejudiciranje koraka ne možemo komentirati.”

Agrokor ima operativno dobra poduzeća, ali je u problemima zbog prevelike zaduženosti’, kazao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić za 24sata.

‘No Agrokor se u velikoj mjeri financirao na dug, a ne na kapital, a sad je došao u poteškoće, no koje se mogu razriješiti, naročito ako ima operativno dobra poduzeća. Bio sam u kontaktu s Vladom o toj temi’ kazao je Vujčić. ‘Preferirano rješenje je u privatnom sektoru, no mogućnost intervencije ima država’.

Što se tiče našeg bankarskog sektora, Vujčić kaže da za cijeli sustav, zbog Agrokora, ne postoji značajna opasnost. ‘Jednokratni šok koji bi se mogao dogoditi nije značajan no prihodi dijela banaka mogli bi se smanjiti što bi moglo dovesti do potrebe za dokapitalizacijom ili promjenom poslovnog modela’, kaže guverner za 24 sata.

Govoreći o rastu BDP-a, Vujčić je naglasio da nas ni i idućim godinama ne očekuje rast od četiri posto. ‘Rast će biti blag, mogao bi ostati na ovim razinama, ali recesija nam ne prijeti. Naš problem je niska stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva. Imamo sve manje ljudi koji rade, plaćaju poreze… oni moraju uzdržavati sve veći broj stanovnika koji ne radi i ne plaća poreze’, dodaje.

You may also like

0 comments