U ponoć je stupilo na snagu primirje u Jemenu

U Jemenu gdje koalicija koju predvodi Saudijska Arabija bombardira šijitske pobunjenike i njihove saveznike, u ponoć je stupilo na snagu petodnevno humanitarno primirje. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u nedjelju je izrazio zadovoljstvo zbog humanitarnog primirja u Jemenu i pozvao šijitske pobunjenike Hutije da ga poštuju.

Ban je u priopćenju “pozvao” Hutije i njihove saveznike da “prihvate (primirje) i poštuju humanitarni prekid sukoba za dobro svih Jemenaca” a sve strane u sukobu da “pokažu dobru volju tijekom trajanja primirja”. Ban je zatražio od obiju strana da “prekinu vojne operacije i da ne koriste primirje za premještanje oružja i osvajanje teritorija”. Glavni tajnik ih je preko svog glasnogovornika pozvao također da “pokažu najveću moguću suzdržanost u slučaju pojedinačnog kršenja (primirja) i izbjegavaju svaku eskalaciju” te da “omoguće žurnu dopremu humanitarne pomoći u sve dijelove Jemena”.

Petodnevno primirje stupa na snagu u nedjelju u ponoć po mjesnom vremenu (nedjelja 23.00 sata po srednjoeuropskome) kako bi se osigurala doprema humanitarne pomoći civilima iscrpljenim u četveromjesečnom sukobu. No koalicija je upozorila da će uzvratiti na svaku vojnu aktivnost pobunjenika. Potonji pak još nisu odgovorili na prijedlog koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i koja se bori protiv njih. Očevidci kazuju da su Huti žestoko napali mjesto u pokrajini Taezu, na jugu zemlje, nedugo nakon stupanja humanitarnog primirja na snagu. Pobunjenici su granatirali stambene četvrti u Džebel Sabru, dodaju stanovnici. Čini se da se u prijestolnici Sani, na sjeveru i u središtu zemlje primirje poštuje, rekli su čelnici i stanovnici.

Prethodno petodnevno primirje sredinom svibnja nije spriječilo nastavak sukoba a prekid neprijateljstva koji je UN predložio od 10. srpnja nikada se nije ostvario. Kako navodi UN, više od polovice od 3700 poginulih u četveromjesečnom sukobu su civili. Huti, sljedbenici malene zajednice zajdita, pripadnika ogranka šijitizma koji se bore na strani snaga odanih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, od srpnja 2014. su zauzeli velik dio Jemena a u siječnju i prijestolnicu Sanu. Ti su se pobunjenici uz potporu Irana učvrstili poslije i u Adenu nagnavši predsjednika Abda Rabba Mansura Hadija da pobjegne u susjednu Saudijsku Arabiju.

You may also like