U ponedjeljak se nastavlja predizborna kampanja u Britaniji

Predizborna kampanja u Britaniji, privremeno prekinuta nakon terorističkog napada u Londonu u subotu navečer, nastavlja se u ponedjeljak samo tri dana prije općih izbora na kojima će rezultati biti puno tješnji nego što se prije predviđalo.

Glavne britanske stranke konzervativci i laburisti u nedjelju su objavile kako će na jedan dan privremeno prekinuti predizbornu kampanju zbog napada a isto je učinila i Škotska nacionalna stranka.

Britanska premijerka Theresa May poručila je u nedjelju da Britanija mora biti čvršća u iskorjenjivanju islamskog ekstremizma nakon što su se trojica napadača unajmljenim kombijem zaletjela u prolaznike i potom ih napadali noževima usmrtivši sedam osoba i ranivši 48.

May je kazala kako će se, unatoč trećem terorističkom napadu u Britaniji u manje od tri mjeseca, izbori održati. “Nikad se ne smije dozvoliti nasilju da omete demokratski proces”, kazala je May ispred ureda u ulici Downing pred kojim su zastave bili spuštene na pola stijega.

Islamska država u nedjelju navečer preuzela je odgovornost za napad. Londonska policija uhitila je u nedjelju 12 osoba u četvrti Barking u istočnom Londonu i nastavila je pretres u tom dijelu grada. Imena napadača još nisu objavljena.

Prednost Konzervativne stranke britanske premijerke, prema anketama zadnjih je tjedana smanjena iako se i dalje predviđa da će osvojiti većinu. May je sazvala prijevremene izbore u nadi da će ojačati većinu pred pregovore o izlasku Bruitanije iz Europske unije. Pregovori o Brexitu započinju 19. lipnja.

You may also like