U petak sastanak o islamistima i Asadu u Ženevi

Rusija, Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi održati će trostrane pregovore o sukobu u Siriji u petak u Ženevi, objavio je u srijedu UN-ov izaslanik za Siriju Stafan de Mistura.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov rekao je da će Moskva “predstaviti svoje viđenje stanja u Siriji s naglaskom na potrebu jačanja borbe protiv terorizma”. U ženevskim razgovorima neće sudjelovati ni američki državni tajnik John Kerry niti njegov ruski kolega Sergej Lavrov.  De Mistura je rekao da će to biti priprema za novi krug pregovora nakon dva kruga održana u Beču u listopadu i studenome.  Novi ‘bečki razgovori’ vjerojatno će se održati krajem prosinca i to u New Yorku. U Beču su se velikim silama pridružili predstavnici zemalja iz regije, među kojima Saudijska Arabija, Turska i Iran.

Najmanje 37 osoba je ubijeno i 35 je ranjeno u talibanskom napadu i opsadi zračne luke Kandahara, na jugu Afganistana, navelo je u srijedu afgnistansko ministarstvo obrane. Od 11 napadača, samo jedan i dalje odoljeva afganistanskim snagama, prema podacima ministarstva. “Ubijeno je devet pobunjenika, jedan je ranjen i jedan se i dalje bori protiv naših snaga”, navelo je ministarstvo u priopćenju. “Nažalost tijekom borbi, 37 nedužnih Afganistanaca je ubijeno i 35 ranjeno”, dodao je ne preciziravši koliko je bilo civila.

Stanovnici su rekli da su čuli da vojnici mole pobunjenike da puste žene i djecu, tijekom tih žestokih borbi. Jedan sigurnosni dužnosnik je rekao da su napadači koristili civile kao ljudski štit, što je otežalo protunapad. Talibani su preuzeli odgovornost za tu smjelu ofenzivu, pokrenutu u utorak navečer na veliki kompleks zrčane luke u kojem se osim civilne rezidencijalne zone nalazi baza NATO-a i afganistanskih postrojbi.

You may also like