U petak razgovori Macron-Merkel

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će u petak njemačku kancelarku Angelu Merkel u Marseilleu, na jugoistoku Francuske, priopćila je u ponedjeljak Elizejska palača.
Sastanak Macrona i njemačke kancelarke bit će posvećen “europskim temama kao što su euro, migracije, digitalna tehnologija i stanje u svijetu”, dodaje se u priopćenju. Susret će se održati dan nakon Macronova sastanka u  Luksemburgu s čelnicima Beneluksa, Luksemburžaninom Xavierom Bettelom, Belgijancem Charlesom Michelom i Nizozemcem Markom Rutteom.

Francuski predsjednik želi voditi “aktivnu europsku diplomaciju”, doznaje se od njegova okružja, u okviru koje je prošlog tjedna boravio u Danskoj i u Finskoj. Prije europskih izbora koji će se održati u svibnju 2019., Macron želi okupiti “progresiste” koji će se suprotstaviti “nacionalističkim demagozima” na čelu s madžarskim premijerom Viktorom Orbanom i talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Europski čelnici će se 20. rujna sastati u Salzburgu, u Austriji, tri mjeseca nakon summita u Bruxellesu gdje su, nakon probdjevene noći, jedva postigli dogovor o migrantskom pitanju uz minimalni konsenzus.

Kremlj je priopćio u ponedjeljak da će čelnici Rusije, Irana i Turske održati u petak razgovore u Iranu o okončanju sukoba u Siriji. U priopćenju se potvrđuje datum održavanja 7. rujna koji su ranije objavili turski mediji i navodi se da će ruski predsjednik Vladimir Putin otputovati u “radni posjet Iranu” na razgovore o Siriji. Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i iranski Hasan Rohani razmotrit će “daljnje zajedničke napore kako bi se osigurala dugoročna normalizacija stanja u Siriji”. Putin također planira održati bilateralne susrete s turskim i iranskim čelnikom, dodaje se u priopćenju.

Kremlj je u ponedjeljak odbio izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojoj on optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi “propast” Europske unije. Macron je u razgovoru za javnu švedsku televiziju SVT rekao: “Doista poštujem Vladimira Putina (…), ali on sanja o propasti Europske unije”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak novinarima da ruski predsjednik naprotiv želi “učvrstiti veze” sa zemljama članicama EU-a te “napredak” i “stabilnost” europskog prostora. “Što se tiče poštovanja, predsjednik isto osjeća” prema Emmanuelu Macronu, rekao je Peskov. “Uspostavio je konstruktivnu suradnju i dobre osobne veze” s Macronom, istaknuo je.

“Što se tiče stajališta prema EU-u, moramo nažalost reći da su te veze poprilično zamrle, što nije ruska inicijativa”, rekao je Peskov.

“U našem je interesu da EU bude napredan, predvidljiv i stabilan. Predsjednik Putin je taj pristup izložio u nekim prigodama i ništa se nije promijenilo”, rekao je. Rusija je od 2014. na udaru oštrih europskih i američkih sankcija zbog navodne uloge u ukrajinskom sukobu. Moskva je na te sankcije uzvratila uvođenjem prehrambenog embarga iste godine, koji je još na snazi a obuhvaća proizvode iz zemalja koje sudjeluju u sankcijama.

Macron i Putin su se zadnji put sastali u srpnju u prigodi posjeta francuskog predsjednika Moskvi, na završnici Svjetskog nogometnog prvenstva na kojemu je Francuska osvojila prvo mjesto.

You may also like