U Pekingu najgušći smog ove godine

Najgušći smog ove godine nadvio se nad kineskim glavnim gradom u petak, uoči održavanja godišnje skupštine parlamenta. Tijekom noći izmjerena je opasna razina od 452 mikrograma po centimetru kubičnom, prema indeksu kvalitete zraka (AQI) američke ambasade, a u trenutku pisanja izvješća je 405.

Najviša dopuštena razina je 25 mikrograma, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Nakon razmjerno dobre kakvoće zraka u siječnju i veljači, zrak je ponovno jako onečišćen upravo uoči sjednice Svenarodnoga kineskog kongresa, koji treba u subotu održati godišnju skupštinu.

Peking je objavio prvu crvenu uzbunu u prosincu kad je AQI dosegao 500, u sklopu sustava uzbune koji se primjenjuje od 2013. Najviši stupanj uzbune bit će objavljen samo u slučaju da AQI prelazi 500 na dan, 300 dva dana ili 200 četiri dana, navodi kineska državna novinska agencija Xinhua.

U četvrtak je AQI bio preko 300 na indeks cijeli dan. Težak smog uobičajen je u zimskim mjesecima na sjeveru Kine gdje se često koristi ugljen za grijanje kuća.

You may also like