U parlamentu Crne Gore o javnoj sigurnosti

Podgorica – Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević danas će, prema najavama iz Skupštine pred poslanike. Podnijeće izvještaj o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori, jer parlamentarci, kao i čitava javnost, s pravom očekuju odgovore što se to dešava u našoj zemlji.

Povod je bezobzirni mafijaški obračun koji se desio u četvrtak, u podgoričkom kvartu Blok pet kada je u po bijela dana, tik ispred trafike u kojoj je bila prodavačica, na pedesetak metara od vrtića i par desetina metara od brojnih kafića bašta punih gostiju, eksplozivnom napravom raznešen „audi A8“ Podgoričanina Milana Vujotića. Žrtava nije bilo samo pukom srećom. Prodavačica je pretrpjela teški šok nakon što ju je eksplozija odnijela sa stolice.  Osim „audija“ potpuno su uništena dva vozila parkirana uz njega i oštećena još dva.   Javnost je ostala zaprepašćena ovim napadom koji je brutalnošću šokirao i same istražitelje. Jedan od njih je izjavio da se u svojoj višedecenijskoj karijeri nije suočio sa ovako bezobzirnim obračunom „usred dana, u prometnom kvartu, gdje je moglo stradati ko zna koliko ljudi“.

Da li to mafija još jednom pokazuje i dokazuje da je jača od države?! Da je toliko moćna da zna da joj se ništa ne može?! Ili neće?! Konjević je poručio  da je državi „bačena rukavica“  i najavio da se to više neće tolerisati, te da će odgovorni ljudi iz podgoričke policije biti smijenjeni. Sjutradan je ostavku podnio šef kriminalističke policije Crne Gore, pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić, ali ne i čelnici CB Podgorica. Njihove ostavke, navodno, se očekuju danas. I ne samo njihove.

A da li je to dovoljno? Utisak je da nije i da su crnogorskoj policiji neophodne korijenite reforme, od vrha do dna. Bilo je smjena i smjena od 2012. nakon što je u decembru 2011. sa mjesta direktora morao da odeVeselin Veljović. Njegov nasljednik Božidar Vuksanović odmah je napravio čistku i sklonio skoro sve Veljovićeve kadrove ali, ne zadugo. Vuksanović je ubrzo otišao sa čela policije, a u februaru 2013. naslijedio ga je aktuelni direktor, Slavko Stojanović. On je odmah uzvratio čistkomVuksanovićevih kadrova i okupio “staru ekipu”.

I dok su se u crnogorskoj policiji borili za fotelje i organizovali klanove i lobije podzemlje je jačalo i završavalo svoje poslove. Od decembra 2012. do danas u Crnoj Gori dogodilo se čak sedam mafijaških likvidacija (jedna je odnijela dvije žrtve), a i ubistvo Cetinjanina Gorana Radomana, koji je likvidiran u noći između četvrtka i petka u Srbiji, moguće je da ima veze sa Crnom Gorom.

Paljenje automobila i podmetanje eksplozivnih naprava skoro pa se mogu smatrati svakodnevnim pojavama. Najveći broj tih slučajeva nije riješen.

 

 

 

You may also like