U padu proizvođačkih cijena energetski projekti najveći uteg

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj ponovo su u srpnju smanjene na mjesečnoj razini, i to znatno iznad prosjeka Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene u srpnju 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su pale 0,4 posto, stoji u izvješću Eurostata. Na razini EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda kliznule su u srpnju 0,2 posto, dvostruko snažnije nego u lipnju. U eurozoni cijene industrijskih proizvoda pale su na mjesečnoj razini 0,1 posto, nakon što su u lipnju prema revidiranim procjenama Eurostata stagnirale.

Među zemljama članicama EU sličan postotni pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini kao i Hrvatska zabilježile su u srpnju Bugarska i Češka (također po 0,5 posto), te Švedska i Velika Britanija (po 0,6 posto), odnosno Latvija i Austrija (po 0,4 posto). Najviše su potonule proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Danskoj, za 2,6 posto, te u Estoniji, za 1,5 posto, i Grčkoj, za 1,4 posto. Najviše su poskočile cijene u Irskoj, za 1,3 posto, te na Cipru, za 0,6 posto. Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u srpnju smanjene 3,4 posto, slično kao i u Belgiji (3,1 posto) i Češkoj (3,0 posto).

Najviše su u srpnju prema raspoloživim podacima Eurostata na godišnjoj razini pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Danskoj, za 9,0 posto, te u Litvi, za 8,3 posto, i Velikoj Britaniji, za 7,0 posto. Porasle su samo u Luksemburgu, i to za 0,5 posto. Na razini EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su u srpnju za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, istim tempom kao i u lipnju. Isti postotni pad cijena na godišnjoj razini kao i u prethodnom mjesecu zabilježila je u srpnju i eurozona, za 2,1 posto, pri čemu su lipanjske procjene revidirane.

Među pojedinim kategorijama industrijskih proizvoda najviše su u srpnju u EU i u eurozoni na mjesečnoj i na godišnjoj razini potonule cijene energije, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda. Pritom je njihov pad u EU znatno ubrzao na mjesečnoj razini, na 1,0 posto, s 0,3 posto u lipnju. U eurozoni energija je u srpnju pojeftinila 0,5 posto dok su u lipnju njezine cijene stagnirale. Na godišnjoj razini cijene energije potonule su u srpnju u EU za 9,9 posto, neznatno snažnije nego u prethodnom mjesecu. U eurozoni njihov je pad bio sporiji nego u lipnju i iznosio je 6,5 posto. U lipnju potonule su 6,8 posto, izračunali su u Eurostatu.

You may also like