U OPĆEM ŠTRAJKU U VENEZUELI UBIJENA DVA PROSVJEDNIKA

Dva prosvjednika poginula su u četvrtak u Venezueli u sukobima tijekom općeg štrajka koji je sazvala oporba protiv plana predsjednika Nicolasa Madura da promijeni Ustav.

Zemlja je djelomično paralizirana zbog barikada, zatvorenih trgovina, prekinutog prometa. U brojnim incidentima, policajci i vojnici bacali su suzavac kako bi rastjerali prosvjednike koji su prepriječili ulice podižući barikade.

Opći štrajk trebao bi završiti u petak u 12 sati, a blokade ulica nastavljene su tijekom večeri u četvrtak.

Tužiteljstvo je objavilo da su dva prosvjednika u dobi od 24 i 23 godine ubijena dok su sudjelovala u okupljanjima u Los Tuquesu, predgrađu Caracasa, i Valenciji, na sjeveru zemlje. Nije navedeno tko je odgovoran za njihovu smrt.

Prosvjednik koji je smrtno stradao u Los Tuquesu ubijen je metkom, istaknulo je tužiteljstvo dodajući da je desetak osoba ozlijeđeno u sukobima na te dvije lokacije. S ta dva smrtna slučaja broj ubijenih osoba u gotovo četiri mjeseca prosvjeda protiv Madura popeo se na 99.

Po nevladinoj organizaciji Foro Penal, 367 osoba uhićeno je u Venezueli tijekom četvrtka, uglavnom u Caracasu i u državama Zula i Nueva Esparta, obje na sjeveroistoku zemlje. Antičavisti, koji su se nazvali po prethodnome predsjedniku Hugu Chavezu, koji je vladao od 1999. do smrti 2013., čiji je nasljednik Nicolas Maduro, žestoko se protive prijedlogu o sazivanju Ustavotvorne skupštine, čiji izbor bi omogućio zaobilaženje postojećeg parlamenta u kojemu oporba ima većinu od izbora u prosincu 2015.

Oporba je objavila da se na njezin poziv na opći štrajk odazvalo mnoštvo ljudi. “Dosegli smo brojku od 85 posto sudjelovanja u štrajku”, izjavio je zastupnik Freddy Guevara, potpredsjednik parlamenta. Neposredno prije, Maduro je naprotiv kazao da se na štrajk odazvalo malo ljudi. “Ponovno smo pobijedili. Jedini koji mogu paralizirati ovu zemlju su čavisti”, kazao je predsjednik ustvrdivši da ključni sektori gospodarstva rade u razini “100 posto”.

U nekoliko četvrti Caracasa i drugih gradova poput Maracaiba, na zapadu zemlje, ulice su bile blokirane barikadama od ranog jutra. Sukobi između dviju strana ili s policijom izbili su na više mjesta. Članovi ustavotvorne skupštine, njih 545, trebali bi biti izabrani 30. srpnja sa zadatkom da ponovno napišu Ustav.

Za vladu će ta buduća skupština biti “super moć” koja će moći raspustiti parlament i čije trajanje mandata nije definirano. Smatrajući način imenovanja kandidata za ustavotvornu skupštinu netransparentnim i previše sklonim čavizmu, oporba je odlučila bojkotirati izbori proces.

Venezuela je pogođena velikim nestašicama hrane i lijekova i galopirajućom inflacijom, koja će po procjeni MMF-a 2017. iznositi 720 posto, a u posljednjih deset godina izgubila je 70 posto svojih poduzeća, a ona koja su preostala rade sa 30 posto kapaciteta, navodi sindikat poslodavaca Fedecameras.

Oporba je prošle nedjelje na neobvezujućem referendumu protiv predsjednika Nicolasa Madura i njegovog plana izmjene ustava dobila veliku potporu. Na referendum je izašlo 7,2 milijuna državljana Venezuele, a njih gotovo 100 posto izjasnilo se protiv izmjena ustava koje predlažu socijalistička vlada i predsjednik Maduro.

 

You may also like

0 comments