U očekivanju veće proizvodnje rastu cijene nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i očekivanjima da će članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na predstojećem sastanku odoljeti pritisku da dodatno povećaju ionako visoku proizvodnju. U takvom je okruženju cijena barela na londonskom tržištu porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,58 dolara. U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, te se njime trgovalo po 60,90 dolara.

Dolar je u utorak oslabio u odnosu na euro i košaricu valuta, što čini naftu jeftinijom za potrošače u Europi i za imatelje drugih valuta, potičući potražnju. U fokusu je tržišta ovotjedni redovni sastanak ministara za naftu članica OPEC-a u Beču, na kojem bi se trebala razmotriti proizvodna politika u idućih šest mjeseci. U studenom je naftni kartel unatoč padu cijena zadržao proizvodni plafon na 30 milijuna barela dnevno kako bi obranio tržišni udio od američke konkurencije koja je preplavila tržište naftom iz škriljca. “OPEC se sastaje u petak i nije raspoložen za smanjenje proizvodnje”, konstatira Amrita Sen iz Energy Aspectsa. “Razlike u mišljenjima među zemljama članicama i dalje su izuzetno velike… a Saudijska Arabija neće smanjivati proizvodnju ako to ne učine i svi ostali”, dodaje Sen.

Suprotstavljena mišljenja članica OPEC-a rezultat su različitih troškova proizvodnje pa Saudijska Arabija predvodi zagovornike zadržavanja aktualne razine proizvodnje kako bi se obranio tržišni udio dok Venezuela i Iran zagovaraju smanjenje proizvodnje radi obrane viših cijena. AB Bernstein podsjeća u izvješću da Saudijska Arabija ima najniže troškove vađenja nafte među članicama OPEC-a, od oko 6,1 dolar po barelu, dok drugim članicama trebaju više cijene nafte. “Unutar OPEC, s obzirom na aktualnu razinu cijena nafte i proračunsku potrošnju pojedinih zemalja… devizne rezerve u Venecueli, Angoli i Ekvadoru teško da će potrajati godinu dana, a najmanji se utjecaj očekuje u Kuvajtu i Kataru”, navode u Bernsteinu. Većina analitičara smatra da u takvom kontekstu naftni kartel neće na bečkom sastanku mijenjati proizvodni plafon.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 60,39 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like