U očekivanju sastanka OPEC-a cijene nafte porasle prema 52 dolara

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 52 dolara u očekivanju sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na kojem bi mogla biti donesena odluka o produljenju razdoblja smanjene proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 44 centa viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 49,55 dolara.

Tržišta su fokusirana na predstojeći sastanak OPEC-a na kojem bi mogla biti donesena odluka o produljenju razdoblja smanjene proizvodnje do kraja godine. Većina analitičara koje je anketirao Reuters očekuje da će sudionici sastanka usvojiti takvu odluku.

“OPEC… je de facto objavio da će nastaviti smanjivati proizvodnju, u kontekstu obnove proizvodnje na velikom naftnom polju u Libiji i nastavljenog povećanja proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u”, opisuje prilike na tržištu Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

U međuvremenu je Rusija priopćila da je smanjila proizvodnju za dogovorenih 300 tisuća barela dnevno. Saudijski ministar energetike izrazio je zadovoljstvo tom viješću, ističući da je doprinos Rusije “dobar” i da je OPEC realizirao 85 posto dogovorenog smanjenja proizvodnje.

Cijene je danas dodatno podupro slabiji dolar koji jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta pa potiče potražnju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte danas iznosila 48,90 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments