U očekivanju sastanka OPEC-a cijene nafte ispod 45 dolara

Cijene nafte zadržale su se u utorak ispod razine od 45 dolara na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom, a ulagače i dalje zabrinjava prekomjerna opskrba, posebno u kontekstu očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ustrajati u snažnoj proizvodnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,65 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 41,78 dolara. U studenom su cijene barela na oba tržišta pale 10 posto. Naftna tržišta crpila su danas podršku iz slabijeg dolara, koji je kliznuo 0,2 posto prema košarici ključnih svjetskih valuta, pojeftinjujući robu za imatelje ostalih valuta i time podupirući potražnju.

Kočnica je pak i dalje prekomjerna opskrba, posebno uoči ovotjednog redovnog sastanka članica OPEC-a u Beču, na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika. Prije godinu dana OPEC je donio povijesnu odluku koja je kroz zadržavanje proizvodnje na visokoj razini unatoč niskim cijenama smjerala na očuvanje tržišnog udjela od sjevernoameričke konkurencije koja proizvodi naftu iz škriljca.

Očekuje se da će najveći OPEC-ov proizvođač Saudijska Arabija ponovo poduprijeti takvu strategiju, unatoč signalima koji navode na zaključak da su možda spremniji na kompromis sa zemljama koje traže prilagodbu proizvodnje. U drugoj polovini tjedna pozornost će biti usmjerena i na Europsku središnju banku (ECB) za koju se očekuje da bi u četvrtak mogla pojačati program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Među mogućim opcijama spominje se spuštanje kamatne stope na depozite banaka još dublje u negativni teritorij i proširenje programa kupnje imovine.

Američka središnja banka mogla bi pak u prosincu nakon dugo vremena podići ključne kamatne stope a kao važan kriterij za donošenje te odluke naveli su zaposlenost. Stoga će u petak svi pozorno pratiti izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenom. “Cijene sirove nafte ulaze u treći tjedan trgovanja gotovo nepromijenjene na tjednoj razini. Prema kraju tjedna očekujemo ECB, izvješće o američkoj zaposlenosti i sastanak OPEC-a podaci s američkog tržišta rada, što će definitivno odrediti izglede za prvo tromjesečje (2016.).”, ističe Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa. “Svi čekaju objavu tih makroekonomskih faktora na strani inputa, dotada je teško staviti naglasak na određeni smjer (kretanja cijena)”, dodaje Jakob.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 38,93 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments