U očekivanju podataka o BDP-u i pregovora s Turskom

Sljedeći tjedan Europska će komisija objaviti jesenske ekonomske prognoze, koje uključuju podatke o kretanju BDP-a, inflaciji, zaposlenosti, proračunskom deficitu i javnom dugu u zemljama članicama, kandidatskim zemljama i glavnim trgovačkim partnerima Europske unije.

Komisija će predstaviti jesenske prognoze u četvrtak, 5. studenoga. EK objavljuje tri puta godišnje, na proljeće, jesen i zimu kratkoročne makroekonomske prognoze koje se koriste u okviru postupaka nadzora ekonomskih politika u zemljama članicama, poput Europskog semestra. Prema zadnjim prognozama, objavljenim 5. svibnja, Komisija procjenu gospodarskog rasta za ovu godinu u Hrvatskoj u odnosu na prethodne prognoze od 5. veljače, povećala je s 0,2 na 0,3 posto, a za sljedeću godinu s 1 na 1,2 posto, što znači da je nakon šest godina recesije Hrvatska započela s oporavkom.

Prema proljetnim procjenama Komisije, sve zemlje članice ove bi godine trebale imati rast, osim Cipra, kojemu se predviđa pad od 0,5 posto, a najmanje stopa rasta Komisija je predvidjela za Hrvatsku i Finsku, obje po 0,3 posto, dok, s druge strane, najveći rast očekuju Irsku i Maltu, po stopi od 3,6 posto. Prema procjenama HNB-a, rast u Hrvatskoj se intenzvirao, posebice u drugom tromjesječju ove godine. HNB ove godine očekuje rast gospodarstva 1,2 posto, dok je ranija prognoza iznosila 0,5 posto. U 2016. HNB očekuje rast od 1,5 posto, dok je prijašnja procjena HNB-a iznosila 0,9 posto.

Ne može se isključiti da Komisija sljedeći tjedan objavi izvješća o proširenju zemalja kandidata i potencijalnih kandidata te strategiju proširenja za sljedeću godinu. U Europskoj komisiji ne žele ni potvrditi ni demantirati neslužbene informacije da bi se to moglo dogoditi u četvrtak, 5. studenoga. Očekivalo se da paket o proširenju bude objavljen u drugoj polovici prošlog mjeseca, ali je to odgođeno po svemu sudeći zbog izbora u Turskoj, koji se održavaju u nedjelju, što Komisija opet ne želi potvrditi. Prema neslužbenim informacijama, Komisija nije željela izići s objavom izvješća o napretku kandidatskih zemalja prije izbora u Turskoj. EU smatra Tursku ključnom zemljom za rješavanje izbjegličke krize. Posljednjih dana, Komisija je uočljivo izbjegavala kritizirati tursko vodstvo i predsjednika Erdogana zbog grubih nasrtaja na slobodu medija.

You may also like