Home Energetika U očekivanju američkih sankcija Iranu porasle cijene nafte

U očekivanju američkih sankcija Iranu porasle cijene nafte

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″] Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte očekivanjima da bi SAD mogao ponovno Iranu nametnuti sankcije, kao i padom venezuelanske proizvodnje u uvjetima i dalje snažne potražnje.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,60 dolara. Na američkom tržištu barel je ojačao 43 centa, na 68,48 dolara.

Cijena nafte poskočila je za 15 posto u posljednja četiri tjedna zbog očekivanja da će SAD ponovno nametnuti sankcije Iranu, velikom naftnom proizvođaču i članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

[/vc_column][/vc_row]

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u srijedu da očekuje da će američki predsjednik Donald Trump izaći iz sporazuma s Iranom iz 2015. godine. Trump će 12. svibnja odlučiti želi li vratiti američke sankcije Teheranu, a to bi vjerojatno rezultiralo smanjenjem iranskog izvoza nafte.

“Rast cijena pripisuje se povećanju očekivanja novih američkih sankcija, što bi bez sumnje smanjilo opskrbu iranskom naftom”, naveli su iz Commerzbanka u bilješci klijentima. Budući da je globalna ponuda smanjena zbog velikih prekida proizvodnje u Venezueli, uz postojeće rezove proizvodnje koje provode OPEC i Rusija, svako daljnje smanjenje ponude ima znatan utjecaj, dodaju iz te banke.

Proizvodnja u Venezueli pala je s gotovo 2,5 milijuna barela dnevno početkom 2016. na oko 1,5 milijuna barela uslijed političke i ekonomske krize. Venezuelansko gospodarsko usporavanje i nametanje američkih sankcija Iranu dolaze u vrijeme snažne potražnje, osobito u Aziji, najvećoj svjetskoj regiji po potrošnji.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne košarice u srijedu iznosila 70,50 dolara, što je za 84 centa manje nego prethodnog dana.

Related Posts