U Novom Sadu diskriminiran poduzetnik zato što je Hrvat

Novosadski poduzetnik i vijećnik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Stanko Krstin naveo je u četvrtak da je ostao bez priznanja udruge gospodarstvenika „Moja Srbija“ i to na dan uručivanja u Beogradu, zbog peticije protiv njega u kojoj se među ostalim optužuje da je “hrvatski obavještajac”.

Krstin je kao uspješan poduzetnik i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine prije gotovo mjesec obaviješten da je dobio priznanje za društvenu odgovornost udruge „Moja Srbija“ ali je pred svečanost 29. prosinca obaviješten da mu ono neće biti uručeno. “Rekli su mi da mi priznanje neće biti dodijeljeno jer su od nekog građanina iz Novog Sada dobili određenu dokumentaciju u kojoj on navodi da to priznanje ne zaslužujem”, izjavio je Krstin.

Premda nije želio spominjati njegovo ime, Krstin je podsjetio da je incident najvjerojatnije povezan s djelovanjem predsjednika Ekološkog pokreta Novoga Sada Nikole Aleksića, koji Krstina od ranije optužuje za ugrožavanje zdravlja stanovnika u blizini njegove tvornice „Pre Print“ u Novome Sadu. Uz optužbe vezane za ekološke probleme Aleksić u negativnom kontekstu spominje i Krstinovu hrvatsku pripadnost te javni angažman u hrvatskoj zajednici i HNV-u.

On je ranije medijima rekao kako ga se optužuje da je “hrvatski obavještajac”, kao i da svojim pogonima “truje” djecu, građane i golubove u naselju Salajka u Novom Sadu. “Ja jesam Hrvat, ali sam i lojalni građanin Republike Srbije”, rekao je Krstin, koji je rođen u Odžacima, gradiću u blizini Sombora. U vezi s ovim slučajem, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije izrekla je u kolovozu opomenu direktoru Ekološkog pokreta jer je u javnosti iznosio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vrijeđa dostojanstvo Stanka Krstina, kao i drugih pripadnika hrvatske nacionalne manjine. „Sve to međutim organizatori iz udruge „Moja Srbija“ nisu željeli uzeti u obzir. Naprotiv, povjerovali su osobi za koju je javno ocijenjeno da diskriminira. I zato se ja, kao lojalan građanin ove zemlje, pitam – čija je ‘Moja Srbija“, naveo je Krstin u obraćanju medijima.

Njegov istup podržao je pokretač nove organizacije „Hrvatski građanski savez“ Tomislav Stantić koji je najavio da će tražiti da se slučaj do kraja ispita i ustanovi je li Krstin ponovno žrtva diskriminacije, zbog svoje hrvatske pripadnosti. Krstin je aktivan član HNV-a i ističe se nastojanjima da poveže hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji s gospodarstvenicima hrvatske manjine u Vojvodini.

You may also like