U Njemačku se vratio optimizam?

Analiza ZEW-a
Optimizam njemačkih ulagača znatno je ojačao je u svibnju, odražavajući stišane bojazni od posljedica pandemije koronavirusa i nadu u oporavak u drugoj polovini godine, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta ZEW.

Indeks očekivanja ulagača za njemačko gospodarstvo u idućih šest mjeseci poskočio je u travnju na 51 bod, s 28,2 boda u travnju, pokazalo je istraživanje ZEW-a. Ekonomisti su očekivali blagi rast, na 32 boda. „Jačaju optimistična očekivanja da će se trendovi u gospodarstvu od ljeta preokrenuti”, izjavio je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Investitori očekuju da će njemačko gospodarstvo ponovno ubrzati u četvrtom tromjesečju, kazao je Wambach, dodajući ipak da će oporavak vjerojatno potrajati. “Gospodarstvo će se tek 2022. vratiti na razine iz 2019. godine”, naglasio je.

Ocjene investitora o aktualnom stanju u njemačkom gospodarstvu blago su pogoršane, iskazane u padu indeksa s minus 91,5 na minus 93,5 bodova. Analitičari su blago poboljšanje i rast vrijednosti indeksa za minus 88 bodova.

Njemačko se gospodarstvo suočava s najduboljom recesijom od Drugog svjetskog rata, čak i nakon što su vlasti počele ublažavati ograničenja uvedena kako bi se suzbilo širenje Covida 19. Tako je industrijska i trgovinska komora (DIHK) danas objavila da će se gospodarstvo ove godine smanjiti minimalno 10 posto, znatno više no što očekuju u vladi.

Thyssenkrupp bi mogao prodati većinu poslovanja s proizvodnjom čelika, izjavila je u utorak izvršna direktorica njemačkog konglomerata nakon razgovora s konkurentskim kompanijama o konsolidaciji sektora u vrijeme pandemije.

You may also like

0 comments