U Njemačku bi moglo doći 750 000 tražitelja azila, Gauk i Merkel zovu na toleranciju

Njemačka očekuje da će 750 tisuća ljudi ove godine zatražiti azil u toj zemlji, objavio je u utorak list Handelsblatt, što je za punih 300 tisuća više od ranije procjene. Veliki broj izbjeglica prvorazredno je političko pitanje u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel pokušava ublažiti strahove dijela birača da će na migrante otići previše novca poreznih obveznika i da će im preoteti radna mjesta.

Broj napada na utočišta za azilante u Njemačkoj u porastu je ove godine. Ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati brojeve Handelsblatta, ali će ovaj tjedan objaviti vlastitu projekciju broja tražitelja azila. I ona prijašnja procjena dvostruko je veća od broja azilanata 2014. godine.

Njemačka prima najviše tražitelja azila u EU-u, koja je preplavljena izbjeglicama koji bježe pred ratom i nedaćama iz Sirije, Iraka, Eritreje. Tu je i novi priljev tražitelja azila s Balkana. Gotovo pola izbjeglica koji su ove godine stigli u Njemačku došlo je s tog područja. U Njemačkoj se pojavio i problem nedostatka smještaja za njih.

Švedska je nakon Njemačke druga najtraženija zemlja tražiteljima azila. Prošle je godine službeni Stockholm primio više od 80 tisuća zahtjeva. I tamo je u porastu antiimigracijsko raspoloženje. Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres rekao Die Weltu da Njemačka i Švedska snose prevelik teret. “To je za te dvije zemlje dugoročno neizdrživo”, rekao je. Merkel i predsjednik države Joachim Gauck pozvali su sunarodnjake da ne budu netolerantni i neprijateljski raspoloženi prema strancima.

You may also like