U Njemačkoj zakon o integraciji izbjeglica

Koalicijska vlada Angele Merkel postigla je dogovor oko zakona za integraciju izbjeglica koji između ostalog predviđa i projekte za pojačanu integraciju u tržište rada, ali istodobno i kaznene mjere protiv migranata koji budu odbijali mjere integracije poput učenja njemačkog jezika, priopćeno je u četvrtak nakon sastanka čelnika stranaka vladajuće koalicije.

“Glavna poruka ovog zakona je da ćemo pokušati u tržište rada integrirati što je više ljudi moguće”, rekla je kancelarka Angela Merkel na konferenciji za tisak nakon postignutog dogovora. Ona je naglasila da je osnovni element integracije preko milijun izbjeglica koje su posljednjih mjeseci došle u Njemačku, učenje njemačkog jezika i stjecanje odgovarajuće kvalifikacije. “Jedno treba biti jasno: neće svi koji su došli moći trajno i ostati. Ali mi moramo ljudima dati neki sadržaj kako bi i oni koji se budu vratili mogli u svojim zemljama primijeniti ono što su ovdje naučili”, rekla je Angela Merkel.

Onim izbjeglicama koje ne posjeduju kvalifikacije bit će omogućena stručna naobrazba, nakon koje će imati pravo potražiti zaposlenje i time omogućiti produljenje boravišne dozvole, kao što je to slučaj i s ostalim strancima u Njemačkoj. Zakon o integraciji koji je, kako je primijetio socijaldemokratski političar Thomas Oppermann, prvi zakon o integraciji 50 godina nakon početka useljavanja u Njemačku, sastavljen je po načelu pružanja prilike izbjeglicama ali uz istodobno očekivanje od izbjeglica da ulože napore u procesu integracije. “Trajna boravišna dozvola biti će dodijeljena samo onima koji budu aktivno ulagali napore u vlastitu integraciju”, stoji u koalicijskom dogovoru glede integracije.

Istodobno paket mjera predviđa i uklanjanje nekih prepreka zapošljavanju, poput davanja prednosti njemačkim ili državljanima Europske unije prilikom popunjavanja radnog mjesta. Njemačka vlada planira financirati projekte kojima bi se otvorilo “najmanje” 100.000 radnih mjesta za izbjeglice koje ne budu uspjele na tržištu rada pronaći zaposlenje. Izbjeglicama i osobama kojima se pruži pravo na azil, a koje primaju socijalnu pomoć, vlasti će ubuduće odrediti mjesto stanovanja. Vlada ovom mjerom želi spriječiti stvaranje tzv. geta u kojima žive pripadnici jedne nacije i sličnog socijalnog statusa.

Vlada je na svom noćašnjem sastanku postigla dogovor i oko zakona koji bi omogućio uspješniju borbu protiv terorizma a koji, između ostalog, predviđa i više sredstava za policiju te bolju prekograničnu policijsku suradnju. Konačni oblik zakona trebao bi biti donesen krajem svibnja na redovitoj zatvorenoj sjednici vlade.

You may also like

0 comments