U Njemačkoj pokrenut postupak za zabranu NPD-a

Njemački ustavni sud u Karlsruheu prihvatio je u ponedjeljak zahtjev gornjeg doma njemačkog parlamenta Bundesrata za pokretanjem procesa za zabranu ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD).

“Proces na zahtjev Bundesrata bit će otvoren 1. ožujka sljedeće godine”, priopćio je kratko na svojim internetskim stranicama Ustavni sud Njemačke. Tijekom predviđena tri ročišta bi trebalo biti utvrđeno djeluje li NPD protivno ustavnom poretku SR Njemačke.

Bundesrat, koji zastupa njemačke savezne pokrajine, podnio je zahtjev za pokretanjem postupka u prosincu 2013. “NPD se protivi Ustavu i cilj mu je uklanjanje slobodnog i demokratskog temeljnog poretka”, stoji u zahtjevu za pokretanjem postupka. Bundesrat je na 250 stranica analizirao i paralele između NPD-a i nacističke stranke NSDAP.

Pravni stručnjaci današnju odluku Ustavnog suda tumače kao veliki korak u smjeru zabrane NPD-a.

Godine 2003 propao je pokušaj zabrane NPD-a, jer je tijekom procesa utvrđeno da su izvor mnogih informacija na kojima se temeljila tužba ubačeni doušnici Službe za zaštitu ustavnog poretka, zbog čega je Ustavni sud i odbacio tužbu tvrdeći da nedostaju “državno-pravni temelji” za pokretanjem postupka.

Današnja odluka pokazuje, kako javlja javni servis ARD, da razlozi koji su 2003. vodili propasti pokušaja zabrane, danas više ne postoje. Nakon propalog pokušaja 2003., kojeg je pokrenula tadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada, kasnije vlade pod vodstvom Unije CDU/CSU odbijale su pokretanje procesa zabrane strahujući da bi ponovna propast zabrane dodatno koristila NPD-u, koji je i prvu zabranu iskoristio u vlastite propagandne svrhe.

NPD se u svom programu i predizbornim kampanjama ističe prije svega zalaganjem za smanjenjem broja stranaca u Njemačkoj. Trenutno je NPD zastupljen u parlamentu savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, ali je u prošlosti bi zastupljen u većini lokalnih parlamenta istočnonjemačkih saveznih pokrajina.

Upravo zbog iskustava iz razdoblja tzv. Trećeg Reicha, kada su bile masovno zabranjivane političke stranke, prepreke za zabranu jedne političke stranke u Njemačkoj su visoke. Zahtjev za zabranom može podnijeti samo jedan od tzv. ustavnih tijela, Bundestag, Bundesrat ili savezna vlada i to isključivo pred Ustavnim sudom. U povijesti SR Njemačke su dosad bile zabranjene samo dvije stranke: 1952. Socijalistička stranka Reicha (SRP), zbog bliskosti s ideologijom NPD-a i 1955. Komunistička stranka Njemačke (KPD), zbog pokušaja uvođenja “diktature proletarijata”.

You may also like