U Njemačkoj moguće stvaranje lijevog bloka

Stotinjak zastupnika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i stranke Ljevica sastaju se u utorak navečer u Berlinu kako bi ispitali mogućnost stvaranja koalicije lijevog spektra na saveznoj razini nakon njemačkih parlamentarnih izbora u rujnu sljedeće godine.

„Demokracija živi od alternativa. Zajedničke točke unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije su potrošene“, rekao je predstavnik lijevog krila zastupničkog kluba SPD-a Matthias Miersch u razgovoru za javni servis ARD.

Zamjenik predsjednika zastupničkog kluba SPD-a Axel Schaefer objasnio je javnom servisu SWR kako današnji sastanak služi isključivo ispitivanju mogućnosti „pojačane suradnje“ između tri zastupnička kluba.

Schaefer potrebu jačanja lijeve opcije vidi i u svjetlu jačanja ekstremne desnice diljem Europe kao i potrebe za jačim socijalnim profiliranjem na saveznoj razini. „SPD bi se sa Zelenima i Ljevicom lakše mogao zauzeti za socijalnu pravednost“, rekao je Schaefer.

Potpredsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu Jan Korte također je istaknuo socijalnu politiku kao najvažniji motiv današnjeg sastanka. „Ključno pitanje za Ljevicu je o tome možemo li pronaći neku opciju u kojoj će nam biti moguće popraviti socijalnu državu“, rekao je Korte te naglasio kako se nada da ovo nije prvi sastanak takve vrste.

Promatrači smatraju kako je jedan od povoda sastanku sve izglednija crveno-crveno-zelena koalicija u gradu-saveznoj pokrajini Berlinu. Trenutno je ovakva politička konstelacija na vlasti jedino u saveznoj pokrajini Tirinškoj.

SPD, koji se godinama opirao suradnji s Ljevicom zbog toga jer dobar dio ove stranke čine zastupnici koji su izišli iz SPD-a razočarani neoliberalnom politikom kancelara Gerharda Schroedera, tek je na stranačkom kongresu 2013. otvorio mogućnost koaliranja s Ljevicom na saveznoj razini.

Promatrači današnji sastanak doživljavaju tek kao pripremu terena za eventualnu suradnju bez konkretnih dogovora. Iz tog razloga u radu sastanka ne sudjeluju čelnici triju stranaka nego tek ljudi iz „drugog reda“.

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung istodobno javlja kako se također navečer u jednom berlinskom lokalu sastaju predstavnici tri stranke, ali na najvišoj razini, uključujući i predsjednika SPD-a i zamjenika kancelarke Angele Merkel, Sigmara Gabriela.

Sastanak SPD-a s dvije oporbene stranke u Bundestagu oštro je kritizirala demokršćanska Unija CDU/CSU, trenutni koalicijski partner socijaldemokrata na saveznoj razini. „Ovakvi postupci ne pridonose pod svaku cijenu jačanju unutarkoalicijskog povjerenja. Ovdje se više ne radi samo o informativnom sastanku zastupnika”, rekla je Gerda Hasselfeldt, predvodnica CSU skupine u Bundestagu.

You may also like

0 comments