U njemačkim se gradovima okupljaju prosvjednici

Očekuje se da će više od 10.000 prosvjednika proći malim bavarskim gradom Garmisch-Partenkirchen u subotu, uoči summita najvećih svjetskih gospodarstava koji će se održati u obližnjem luksuznom hotelu – dvorcu Elmau. Do subote rano ujutro okupilo se oko tisuću prosvjednika sa šatorima i vrećama za spavanje u kampu oko grada. Tisuće dolaze autobusom iz cijele zemlje.

Organizatori su izrazili nadu da prosvjedi neće postati nasilni. Više od 20.000 policajaca čuvat će summit Skupine sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) koji počinje u nedjelju. Čelnici SAD-a, Britanije, Kanade, Italije, Francuske, Japana i Njemačke na dvodnevnom će sastanku, kojim će predsjedati njemačka kancelarka Angela Merkel, razmotriti niz pitanja: od sadašnjeg stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjena.

Kancelarka će se u nedjelju ujutro prvo sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u gradskoj vijećnici u Kruenu a zatim će prirediti domjenak na glavnom trgu. U nedjelju poslijepodne čelnici se sele u dvorac Elmau, odsječen od svijeta i okružen jakim policijskim snagama, gdje će početi radne sjednice s predstavnicima Kanade, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije. Ovaj summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim. Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, “ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć”, rekla je kancelarka nedavno.

Drugog dana summitu će se priključiti irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari. Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

You may also like