U nizu napada u Kabulu ubijena četrdeset i jedna osoba

Od ponedjeljka su glavni afganistanski grad Kabul potresla tri uzastopna napada u kojima je po zadnjim podacima ubijena najmanje 41 osoba, izvijestili su službeni izvori.

U manje od 12 sati u Kabulu su počinjena dva bombaška napada u blizini zgrade ministarstva obrane, a potom su usred noći dvojica naoružanih muškaraca napala zgradu u kojoj je smješteno osoblje humanitarne udruge CARE International. “U napadima je smrtno stradala 41 osoba, a ozlijeđeno ih je 110”, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva zdravlja Vahid Madžroh.

Po ranijim podacima u dvostrukom napadu ubijene su 24 osobe, a gotovo stotinu ih je ranjeno. Vlasti su izvijestile da je prva bomba detonirana iz daljine, a drugi napad počinio je napadač samoubojica.

Talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid je na Twitteru objavio da je prva bomba trebala razoriti ministarstvo obrane, a druga zgradu policije. Bombaški napadi dogodili su se u samo nekoliko minuta razlike, a cilj im je bio što veži broj žrtava među dužnosnicima koji su s posla odlazili kućama.

Sud u Londonu osudio je radikalnoga britanskog imama Anjema Choudaryja na zatovrsku kaznu od pet godina zbog podupiranja terorističke organizacije Islamske države (IS).

Choudaryja je londonski sud i ranije osuđivao jer je slao online poruke potpore zabranjenim skupinama koje kontroliraju velika područja Sirije i Iraka.

Jedan od najvećih zagovornika radikalnog islama u Britaniji Choudary je osuđen u srpnju, a danas je sud odredio duljinu trajanja kazne.

Četrdesetdevetogodišnji odvjetnik pakistanskog porijekla jedna je od glavnih figura Londonistana, kako se naziva radikalni islamistički pokret utemeljen u glavnome britanskom gradu početkom 2000.

Godine 2011. organizirao je okupljanje za Osamu bin Ladena. Tada je pedesetak pripadnika njegove organizacije pred zgradom američkog veleposlanstva u Londonu spalilo američku zastavu.

Britanske vlasti smatraju da je upravo on imao ključnu ulogu u radikalizaciji mladih diljem zemlje. Privukao je pozornost javnosti kontroverznim izjavama, a putem društvenih mreža pozivao je istomišljenike da se priključe ili podupru Islamsku državu.

Bio je čest gost vodećih tv postaja gdje je iznosio svoje radikalne stavove, a u jednoj je prigodi branio praksu odsjecanje glava civilima koju provodi IS te je branio i druge zločine koje čine džihadisti te skupine.

U prave je probleme upao kada se njegovo ime pojavilo na zakletvi kalifatu Islamske države 2014.

 

You may also like

0 comments