U New Yorku traje sastanak o mirovnom planu za Siriju

Svjetske velesile sastale su se u petak u New Yorku tražeći rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti o Siriji koja će potvrditi zahtjevan američko-ruski plan za uspostavu primirja i za političko rješenje sukoba.

Sedamnaest ministara vanjskih poslova, među kojima ministri Sjedinjenih Država, Rusije, Saudijske Arabije i Irana te tri multilateralne organizacije, UN, EU i Arapska liga, sastaju se treći put od kraja listopada u okviru međunarodne skupine za pomoć Siriji i bečkog diplomatskog procesa koji je 14. studenog pripremio smjernice za Siriju. Razgovori su počeli tijekom jutra u luksuznom hotelu u New Yorku, a ministri će poslije prijeći u sjedište UN-a udaljeno nekoliko stotina metara, s ciljem da donesu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja će potvrditi i ozakoniti bečki proces.

Diplomat jedne od pet zemalja stalnih članica Vijeća rekao je novinarima u petak ujutro da priprema rezolucije još nije dovršena, ali da očekuje njezino prihvaćanje. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, nazočan u New Yorku, ocijenio je da je “najvažnije i dalje ići prema stvarnom primirju (…) između naoružanih oporbenih skupina i sigurnosnih snaga Asadova režima”. “Sada u New Yorku moramo što više uskladiti stajališta oporbe s onim o čemu smo na političkoj razini razgovarali u Beču”, dodao je u izjavi koju je objavilo njegovo ministarstvo.

Smjernice donesene u Beču predviđaju susret predstavnika oporbe i sirijskog režima od 1. siječnja, prijelaznu vladu u roku od šest mjeseci, izbore za 18 mjeseci i plan primirja nakon četiri i pol godine strašnog rata u kojemu je izginulo više od 250.000 ljudi, a milijuni su izbjegli u susjedne zemlje i u Europu. No sudbina predsjednika Bašara al Asada i dalje je glavna zapreka izlasku iz krize. Sirijska oporba želi političku tranziciju bez predsjednika Asada, u čemu ga podražva Zapad, dok je Asad stari saveznik Rusije i Irana.

You may also like

0 comments