U nesigurnom trgovanju ulagači zabrinuti

Kamatne stope i dalje u fokusu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, nakon višednevnog pada, no trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju sjednicu čelnika američke središnje banke i njihove poruke o kamatnim stopama.

Većinu dana ti su indeksi proveli u negativnom području, da bi u pozitivnom završili tek pred zatvaranje burze. U jednom trenutku S&P 500 indeks našao se nadomak područje korekcije, odnosno gotovo 10 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

Nesigurnost na tržištu posljedica je neizvjesnosti uoči dvodnevne sjednice čelnika Feda, koja završava u srijedu, kada će biti objavljeno priopćenje i kada će predsjednik središnje banke Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će Fed uskoro početi povećavati ključne kamatne stope jer je inflacija dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procjenjuju da bi već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi 1 posto.

U svakom slučaju, slijedi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dvije godine monetarni poticaji Feda i fiskalni poticaji vlasti podržavali oporavak gospodarstva od koronakrize i rast tržišta dionica.

Kako će cijena zaduživanja ubuduće rasti, posljednjih su tjedana na Wall Streetu dionice pod snažnim pritiskom. Od početka godine Nasdaq indeks potonuo je oko 12, a S&P 500 oko 8 posto.

Ulagači su nesigurni i zbog napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

Uz to, posljednji pokazatelji upućuju na to da je širenje omikron varijante koronavirusa usporilo gospodarske aktivnosti.

U fokusu ulagača su i poslovna izvješća kompanija. Rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad je izvješća objavilo 65 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 77 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile 23,7 posto veće nego godinu dana prije.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodnog dana, no trguje se oprezno uoči sjednice američkog Feda, ali i zbog napetosti u vezi Ukrajine. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, koje su pod pritiskom jer će uskoro porasti kamate u SAD-u, dok bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon tri dana znatnog pada.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači nesigurni uoči sjednice čelnika američke središnje banke, kao i zbog napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine. Pad tržišta posljedica je, među ostalim, napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine. Dok Rusija gomila snage na granici s Ukrajinom, NATO je poručio da je stavio svoje snage u stanje pripravnosti.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, kada su pale oko 2 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,75 posto, na 86,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 83,80 dolara.

You may also like