U nesigurnom trgovanju opali burzovni indeksi

Minusi zbog zaoštravanja monetarne politike

Nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, burzovni indeksi na Wall Streetu završili su u četvrtak u minusu jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke o zaoštravanje monetarne politike.

Pad indeksa ponajviše je posljedica prilagodbe cijena dionica budućem okruženju u kojemu bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda u srijedu, očekuje se da će središnja banka ključne kamate povećati u ožujku, po prvi put od prosinca 2018. godine.

U istom bi mjesecu središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje ′čepovi′ u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba.

Zbog toga su jučer burzovni indeksi znatno oscilirali, pa su čas bili u pozitivnom, čas u negativnom području.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstva.

Jučer je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 6,9 posto na anualiziranoj razini, znatno više od očekivanih 5,5 posto.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Dosad je izvješća objavilo više od 140 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

No, ulagači se plaše da će rezultati u prvom tromjesečju ove godine biti osjetno slabiji jer su mnoge kompanije upozorile na poteškoće u nabavnom lancu.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer na tržištima i dalje vlada nesigurnost zbog skorašnjeg povećanja kamata u SAD-u, pa su burzovni indeksi izgubili dio jučerašnjih dobitaka. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje, dok su Crobex indeksi na putu tjednih gubitaka, kao i svjetske burze, koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u godinu i pol dana jer se u SAD-u očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike u SAD-u. Zahvaljujući tomu, dolarov indeks probio se, po prvi put od srpnja 2020. godine, iznad razine od 97 bodova.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,40 posto, na 89,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,50 posto, na 87,05 dolara. Kretanje cijena nafte oko najviših razina u sedam godina posljedica je, među ostalim, napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine jer su trgovci sve zabrinutiji zbog mogućeg poremećaja opskrbe naftom i plinom iz Rusije.