Home Ekonomija U naznaci jačanja američog gospodarstva, ojačao i dolar

U naznaci jačanja američog gospodarstva, ojačao i dolar

by Agencije

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je ojačao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, zbog naznaka jačanja američkog gospodarstva, ali i mogućnosti intervencije japanskih vlasti kojima ne odgovara snažan jen.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 108,60 jena. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 0,8 posto, na 1,1310 dolara. Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao 0,6 posto, na 122,85 jena.

Posljednja dva tjedna dolar se oporavlja jer su naznake ubrzanja rasta američkog gospodarstva podržale špekulacije da bi Fed ipak do kraja godine mogao povećati kamate.

Doduše, i dosad su dužnosnici američke središnje banke upozoravali ulagače da je povećanje cijene novca moguće, i to u dva navrata u ovoj godini, no tržišta im nisu vjerovala jer je rast najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju značajno usporio. Zbog toga je od početka godine dolar bio pod pritiskom, pa je početkom ovoga mjeseca prema košarici valuta skliznuo na najniže razine u 16 mjeseci.

Međutim, posljednjih dana iz SAD-a stižu solidni gospodarski pokazatelji, pa sada investitori procjenjuju da postoji 60 posto izgleda da će Fed ipak do kraja godine povećati ključne kamate, ali ne prije ljeta, nego tek na jesen.

Usponu dolara prema japanskoj valuti pridonijela su i upozorenja japanskih vlasti da su spremne intervenirati kako bi oslabile jen, ako će kretanje tečaja naštetiti trgovini i gospodarstvu Japana.

Zbog toga se tečaj dolara odmaknuo od najniže razine u 18 mjeseci od 105,55 jena, na koju se spustio nakon što se japanska središnja banka BOJ na sjednici krajem travnja suzdržala od poduzimanja novih monetarnih poticaja.

Related Posts