Home Ekonomija U napretku trgovinskih pregovora svjetske burze porasle

U napretku trgovinskih pregovora svjetske burze porasle

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu su u petak S&P 500 i Dow Jones indeks skočili više od 1 posto jer su ulagače ohrabrile poruke o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones skočio je 443 boda ili 1,74 posto, na 25.883 boda, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 2.775 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7.472 boda. U svih 11 najvažnijih sektora cijene su dionica jučer porasle, a među najvećim je dobitnicima bio industrijski sektor, koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja.[/vc_column][/vc_row]

Ulagače su ohrabrile poruke iz Washingtona i Pekinga da je u pregovorima u prethodna dva dana u Pekingu u načelu postignut konsenzus po nekim ključnim trgovinskim pitanjima i da će se pregovori nastaviti idućega tjedna u Washingtonu.

To je potaknulo nadu da bi se uskoro mogao postići trgovinski dogovor i okončati carinski rat koji su lani vodila ta dva najveća svjetska gospodarstva. Donedavno je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

No, ovih je dana kazao da je voljan produljiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. ožujka ako vidi da pregovori dobro napreduju. „Očekujemo da će se dugoročno carine na uvoz iz Kine smanjivati, no to će biti postupan proces, a neke od dosad uvedenih carina mogle bi ostati na snazi do izbora 2020. godine”, pišu analitičari Goldman Sachs banke u osvrtu na situaciju.

Unatoč napretku u pregovorima, na tržištu nije vladala euforija, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7,07 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 7,43 milijarde.

Zabrinjava mogući pad zarada kompanija

Suzdržanost ulagača posljedica je zabrinutosti da bi usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava moglo negativno utjecati na zarade kompanija. U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata izvješća je objavilo oko 80 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjoj razini u proteklom tromjesečju iznositi 16,2 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto. Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od drugog tromjesečja 2016. godine.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones skočio je 3,1 posto, dok je S&P 500 porastao 2,5, a Nasdaq indeks 2,4 posto. Za Dow i Nasdaq to je bio već osmi tjedan rasta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 7.236 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,89 posto, na 11.299 bodova, a pariški CAC 1,79 posto, na 5.153 boda.  Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, dok je dolar oslabio jer je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1 posto, nadoknadivši gubitke od petka. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 1,7 posto.

Related Posts