U napadu na iračku vojnu bazu petnaestak mrtvih

U napadima pet bombaša samoubojica na iračku vojnu bazu sjeverno od Bagdada u nedjelju ubijeno je najmanje 15 pripadnika sigurnosnih snaga, a 22 su ranjena, objavili su sigurnosnoni izvori.

Dvojica bombaša samoubojica aktivirala su eksplozive postavljene u vozilu na ulazu u logor Speicher, bivšu američku vojnu bazu blizu sunitskoga grada Tikrita, a preostali bombaši aktivirali su eksploziv nakon što su ušli u vojnu bazu, objavljeno je.

Sunitska radikalna skupina, takozvana Islamska država (IS), preuzela je odgovornost za eksplozije u izjavi postavljenoj na mrežnoj stranici svojih pristaša. U izjavi navodi da je ciljala instruktore koji uvježbavaju šijitske muslimane. U Iraku bijesni sektaški sukob između šijita koji su većinski u toj zemlji i manjinskih sunita, a dodatno se rasplamsao napredovanjem ekstremističke skupine IS-a koja je osvojila dijelove zemlje.

Iračke snage preuzele su središte zapadnoga grada Ramadija prošli tjedan i ta bi pobjeda trebala pomoći premijeru Haideru al-Abadiju koji ponovno učvršćuje vojsku nakon teških poraza koju joj je nanio IS. Iračko ministarstvo obrane tvrdi da IS povećava broj samoubilačkih napada kao odgovor na poraz u Ramadiju. Ministarstvo navodi da je skupina angažirala 22 bombaša za dva nedavna napada na Anbar, pokrajinu u kojoj je smješten Ramadi. Vojska je uzvratila ubojstvom najmanje 142 militanta, navodi ministarstvo.

You may also like